Het bestuur van het Houthakkersfeest is er klaar voor: (v.l.n.r.) Kees Mudde, Irene de Boer, Maarten de Visser, Ronald Besamusca en Dirk de Zoeten (ontbreekt Rene van Achteren).
Het bestuur van het Houthakkersfeest is er klaar voor: (v.l.n.r.) Kees Mudde, Irene de Boer, Maarten de Visser, Ronald Besamusca en Dirk de Zoeten (ontbreekt Rene van Achteren).

Competitie en entertainment in Lage Vuursche

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Dit jaar wordt op 19 en 20 augustus de 31ste editie van het Houthakkersfeest in Lage Vuursche georganiseerd en daarmee is dit evenement een vast onderdeel geworden in de kalender van zomer activiteiten in deze regio.

Maartensdijker Kees Mudde is voor het eerst bij de organisatie betrokken, maar kan wel uitgebreid en enthousiast over het verleden en heden ervan vertellen. Kees: 'Het evenement is ooit begonnen als een gezellig feestje in de oude dorpskern van Lage Vuursche. Daarbij is altijd uitgegaan van de doelstelling dat het feest een speelse verbinding wil leggen tussen publiek en het bos. Met het uitbreiden van de bosarbeid-wedstrijden en houtsculptuur-zagen heeft het Houtakkersfeest landelijke bekendheid gekregen met (bij goed weer) jaarlijks rond 20.000 bezoekers. De unieke locatie in het recreatiegebied De Kuil van Drakensteyn geeft deze 2 dagen een extra dimensie; sfeervol recreëren midden in het bos en in de buurt van het kasteel Drakensteyn'.

Twee dagen
Het houthakkersfeest wordt georganiseerd door Stichting Houthakkersfeest Lage Vuursche in samenwerking met Staatsbosbeheer, Gemeente Baarn en met financiële hulp van een aantal sponsoren. Het Nederlands Kampioenschap Sculptuurzagen is een vast 2-daags onderdeel van dit evenement. Nieuw dit jaar is dat de bosarbeid-wedstrijden (spectaculair hakken, zagen, klimmen, enz.) nu op beide dagen plaatsvinden. Mudde: 'Het is ons gelukt de finale van de onderlinge competitie van alle bosbouw opleidingscentra in Nederland naar Lage Vuursche te halen. Van de landelijke onderlinge wedstrijden van het opleidingsbedrijf Helicon zal in de Lage Vuursche om de finale gestreden worden. Op zaterdag zullen o.a. naast Maartensdijker Ruben van Beest, Westbroeker Jochem van de Bunt en voormalig kampioen Willem Kuus (tegenwoordig woonachtig in Ugchelen) te zien zijn, wanneer zij actief zijn bij de bosarbeid-wedstrijden.

Jack Russel
Naast de competities is er voor iedereen én de hele dag door van alles te beleven. Op verzoek van veel vaste bezoekers is de Jack Russel racebaan terug. Deze keer mag men de hond meenemen om deze snelle terriërs uit te dagen. Verder zijn er demonstraties met reddingshonden, roofvogels en schapen drijven. Er is een informatie- en hobbymarkt, waarbij bijvoorbeeld handboogschieten geprobeerd kan worden. Men vindt allerlei instanties en bedrijven, die informatie geven over hun relatie met de natuur en het bos. In het paviljoen van Staatsbosbeheer wordt een heuse competitie bijl-hangen georganiseerd. Daarnaast is er een breed aanbod in natuur-, hout- en hobbyproducten.

Kinderen
Op zondag 20 augustus is de brandweer van Soest aanwezig met een echte primeur: 'virtueel beleven wat het is om in een brand te zijn..!' Zowel zaterdag als zondag zullen diverse Maartensdijkse bedrijven aanwezig zijn.

Voor de kinderen wordt een compleet speelpark ingericht, waar zij zich uren kunnen vermaken. Het evenement wordt aangevuld met een gezellig horecaplein met foodtrucks en een ruim aanbod aan hapjes en drankjes. De muzikale afronding wordt verzorgd door bandjes, koren, doedelzakspelers en line-dancing.

Het Houthakkersfeest is op beide dagen gratis toegankelijk vanaf 10.00 uur, er is ruim voldoende parkeergelegenheid rond het evenementterrein. Op de website www.houthakkersfeest.nl kan de laatste informatie gevonden worden; of volg het evenement op Facebook.

Binnenkort vliegen de spaanders weer om je oren in Lage Vuursche.