Op open monumentendag valt een boerenlunch, ludiek theater en folkmusic bij molen de Kraai te verwachten.
Op open monumentendag valt een boerenlunch, ludiek theater en folkmusic bij molen de Kraai te verwachten.

Boeren, burgers en buitenlui bij de Westbroekse molen

Algemeen Westbroek

door Henk van de Bunt

Het thema van de Open Monumentendag 2017, die in deze gemeente wordt gehouden op zaterdag 9 september, is Boeren, burgers en buitenlui.

Het is 30 jaar geleden dat in Nederland, in navolging van Frankrijk, de Open Monumentendag werd geïntroduceerd. De opzet was daarbij via een decentrale opzet monumenten voor het grote publiek open te stellen, om zo het draagvlak voor de monumentenzorg te vergroten. De Open Monumentendag was dan ook in eerste instantie bedoeld om een zo groot mogelijk publiek in contact te brengen met monumenten. Dat is aardig gelukt en nog steeds timmert het landelijke comité voor de Open Monumentendag aan de weg. Het lijkt erop dat het vinden van een geschikt universeel thema wel steeds moeizamer wordt.

Keuze
Voor 2017 heeft het landelijk actiecomité van de Monumentendag gekozen voor het thema Boeren, burgers en buitenlui. Met een dergelijk thema kun je natuurlijk alle kanten op en dat is ook elk jaar de kracht van de keuze, want met zo'n onderwerp kan elke deelnemende gemeente daar een geheel eigen invulling aan geven. Bij Boeren burgers en buitenlui kun je denken aan de verschillen tussen de stad en het platteland. Daarbij kan voor de invulling voor gevarieerde invalshoeken worden gekozen, dus zowel politiek of economisch maar ook via de benadering uit het oogpunt van de rechterlijke of de kerkelijke macht.

Omroeper
Comitélid Robert Schuller: 'Boeren, burgers en buitenlui was ook van oudsher de uitroep, waarmee de dorpsomroeper de aandacht van het volk trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties en op voedsel en volksvermaak'. Westbroeker Schuller vervolgt: 'Wat kunnen wij hier nu in Westbroek op Open Monumentendag verwachten? Een uitgebreide 'boerenlunch' voor Jan en Alleman op zaterdag 9 september vanaf 12.30 uur bij molen de Kraai te Westbroek met ludiek theater van 'Sojater' uit Maartensdijk en folkmusic van trio 'Closer' met o.a. Paul en Lettie Egberts uit Westbroek. De kosten voor deze lunch zijn vijf euro p/p voor volwassenen en 3 euro voor kinderen t/m 10 jaar. Komt dat zien, komt dat zien Boeren, burgers en buitenlui en bezoek dan ook de fraaie molen de Kraai met de molenaars Paulien en Ron. Aanmelden kan via Ineke van Bemmel (inekevanbemmel45@gmailcom) of Robert Schuller: (Robert.schuller@ziggo.nl , tel. 06 51157688).