Suzan Jongerius (l) en Elly Broekstra (r) hopen dat veel nieuwe huisbezoekers zich zullen melden
Suzan Jongerius (l) en Elly Broekstra (r) hopen dat veel nieuwe huisbezoekers zich zullen melden

 Mens De Bilt zoekt huisbezoekers

Algemeen Algemeen

Binnen gemeente De Bilt bestaan diverse organisaties die zich bezighouden met zorg en welzijn. Eén daarvan is het informatief huisbezoek van  Mens De Bilt. Iedereen die tachtig jaar wordt, wordt benaderd voor een huisbezoek. Omdat het aantal ouderen snel oploopt, is  Mens De Bilt hard op zoek naar meer vrijwilligers.

door Walter Eijndhoven

Er verandert momenteel veel in zorg en ondersteuning en nog niet iedere burger weet daarin goed zijn of haar weg te vinden. Een aantal jaar geleden besloten de gemeente en  Mens De Bilt daarom met elkaar in zee te gaan en oudere bewoners actief te informeren over mogelijkheden binnen de gemeente op het gebied van wonen, welzijn, zorg en mobiliteit.

Huisbezoek
'Iedereen die binnen onze gemeente woont en tachtig jaar wordt ontvangt een uitnodiging en krijgt de gelegenheid voor een bezoek', begint de Maartensdijkse vrijwilligster Suzan Jongerius haar verhaal. 'Vroeger deden wij die huisbezoeken toen mensen 75 jaar werden, maar steeds vaker staat deze leeftijdsgroep nog actief in het leven en vinden zij hun weg toch wel binnen alle mogelijkheden die de gemeente hen biedt', vervolgt Suzan. 'Deze groep krijgt van ons wel een brief met het aanbod van een informatief huisbezoek, maar dat moeten zij wel zelf aangeven', vult vrijwilligster Elly Broekstra aan.

Ondersteuning
'Met de tachtigjarigen kunnen wij een afspraak maken voor een informatief huisbezoek, waarbij we bespreken hoe (eventueel) bepaalde problemen kunnen worden aangepakt en welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn. 'Veel burgers weten helemaal niet welke mogelijkheden de gemeente,  Mens De Bilt of andere organisaties hen bieden bij bepaalde problematiek. Of dat nu is op het gebied van mantelzorg, huursubsidie, het verkrijgen van een U-pas, invullen van formulieren of aanpassingen aan het toilet of de badkamer', vertelt Elly. Natuurlijk kunnen alle senioren, ongeacht leeftijd een huisbezoek aanvragen. Voor alle vragen op het gebied van welzijn, zorg, wonen, werk, financiën, dagbesteding, (geestelijke) gezondheid of relaties kunnen huisbezoekers de weg wijzen naar verschillende instanties binnen de gemeente.

Vergrijst
De bevolking van Nederland vergrijst in hoog tempo. Alleen al in gemeente De Bilt komen er per jaar zo'n 700 75- à 80-jarigen bij. 'Dat is heel veel. Daarom zijn wij op zoek naar meer vrijwilligers, mensen die bezoeken willen afleggen bij onze doelgroep. Het leuke van dit werk is dat je nooit weet waar je terechtkomt. Is een tachtigjarige hulpbehoevend? Of eenzaam? Of staat deze juist midden in het leven, met veel familie en vrienden om zich heen? Dat zul je tijdens zo'n gesprek moeten uitzoeken'. Het informatief huisbezoek is in principe eenmalig. Huisbezoekers verstrekken dan zoveel mogelijk informatie. Tijdens het gesprek krijgt de 75 - 80-jarige dan een '  Wegwijzer'  , een folder met diverse weetjes. Ervaring leert dat het huisbezoek altijd als zinvol wordt ervaren.

Bieden
Suzan: 'Graag maak ik nog reclame voor deze leuke vrijwilligersfunctie: als je tijd overhebt, ervan houdt om met mensen bezig te zijn, in een gezellig team, het leuk vindt om mensen te informeren over alles wat wij hen te bieden hebben, dan is deze functie misschien iets voor jou. Oh ja, je kunt ook je eigen tijd indelen, dus tijdelijk geen tijd om bezoeken af te leggen, geen probleem. Maar als je meerdere huisbezoeken wil afleggen in een week, is dat ook goed'. Mens De Bilt zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die ervaring hebben in het voeren van gesprekken, sociaal vaardig zijn en de eigen grenzen weten te bewaken. De onderlinge communicatie verloopt via de mail, dus enige ervaring met de computer is nodig. Mens De Bilt werkt iedere huisbezoeker in en hij/ zij krijgt jaarlijks een training gespreksvaardigheden. Ook kun je je inschrijven voor een aantal door  Mens De Bilt georganiseerde workshops voor vrijwilligers (deze zijn kosteloos). En elke twee maanden is er een informatiebijeenkomst met een inhoudelijk onderwerp. Daarna is er tijd om ervaringen uit te wisselen.

Contactgegevens informatief huisbezoek: Marlies Willemse, huisbezoek@mensdebilt.nl, tel. 030-7440595, bezoekadres: Prof. Dr. P.J.W. Debijeweg 1, 3731 MA De Bilt