De rode kliko van Stichting Babyspullen is te vinden in het halletje van ’t Kompas.
De rode kliko van Stichting Babyspullen is te vinden in het halletje van ’t Kompas.

Nieuw inzamelpunt Stichting Babyspullen in Westbroek

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Sinds januari 2017 is bij basisschool 't Kompas een inzamelpunt van Stichting Babyspullen gevestigd. Stichting Babyspullen verzamelt gebruikte en nieuwe babyspullen en maakt daar babystartpakketten van. Deze pakketten worden gratis verstrekt via diverse hulpverleningsinstanties aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben.

'In Nederland groeit één op de negen kinderen op in armoede. Ouders kunnen in die gevallen vaak niet voldoen aan de basisbehoeften voor hun pasgeboren baby: een warme deken, een kruik, verzorgingsspulletjes of voldoende kleertjes', aldus oprichtster Marjolijn Hermus. 'Wij vinden dat elk kind recht heeft op een goede start.' Dineke van Renswoude is leerkracht op de Westbroekse basisschool en vertelt:  't Kompas draagt Stichting Babyspullen een warm hart toe en heeft daarom besloten inzamelpunt te worden. Sinds begin van dit jaar hebben wij in de hal een kliko staan van Stichting Babyspullen. Prachtig rood. De ingeleverde spullen worden verzameld en uitgedeeld aan ouders die in geldnood zitten. Op Drakensteyn in Maartensdijk staat er ook één'.

Ontwikkeling
Stichting Babyspullen ontstond vanuit een heel praktische insteek en overtuiging. 'We wilden graag dat de kleertjes van onze kinderen binnen Nederland een goede bestemming zouden krijgen', vertelt Hermus. Zo startte Stichting Babyspullen in 2012 vanuit een zolderkamer. Anno 2016 is de organisatie flink gegroeid. 'We werken inmiddels met een team van 140 vrijwilligers verspreid over het land, we hebben zo'n 123 inzamelpunten waar mensen hun gebruikte of nieuwe babyspullen kunnen inleveren en we hebben een groot netwerk van professionele instanties opgebouwd waar we mee samenwerken', aldus Hermus.

Hulp geven
Stichting Babyspullen werkt uitsluitend met vrijwilligers en is afhankelijk van bedrijven en particulieren die het doel steunen. Dit kan zijn door het schenken van babyspullen, het leveren van een financiële bijdrage of door praktische ondersteuning als vrijwilliger. Meer informatie over hoe bedrijven en particulieren het werk van de stichting kunnen ondersteunen is te vinden op www.stichtingbabyspullen.nl. Hermus: 'We zijn ervan overtuigd dat we samen sterk staan en steeds meer kinderen in Nederland een goede start in het leven kunnen geven'.

Vakanties
Dineke van Renswoude: 'Tijdens schoolvakanties is de locatie in de school in Westbroek niet open, dus kunnen er geen spullen afgegeven worden. Maar op Drakensteyn 37 in Maartensdijk kan dat alle dagen van het jaar. Daar staat de rode kliko buiten in de voortuin bij de fam. De Jong. Ik woon zelf ook in deze straat en zo ben ik op het idee gekomen om ook een kliko op mijn werk neer te zetten. Want waar komen meer ouders met kinderen dan daar. De Peuterspeelzaal is ook in onze school gehuisvest, dus er komen veel ouders met jonge kinderen. Maar er komen dus ook mensen van buiten af spullen inleveren. Want op de site van Stichting Babyspullen staan alle locaties vermeld. Mensen moeten daar dan wel heel bewust naar op zoek gaan. Ik wil graag mensen aansporen om de kleding een tweede leven te gunnen bij mensen die het goed kunnen gebruiken'.

In de voortuin van Drakensteyn 37 in Maartensdijk staat een speciale rode kliko waarin alle spullen gedaan kunnen worden.