Het poten van de boom in 1937 was een drukbezochte happening.
Het poten van de boom in 1937 was een drukbezochte happening.

Lindeboom in Hollandsche Rading 80 jaar

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op het punt waar de Spoorlaan en Oosterspoorlaan in Hollandsche Rading samenkomen staat een bijzondere boom. Deze lindeboom werd geplant ter gelegenheid van het huwelijk op 7 januari 1937 van Prinses Juliana met Prins Bernhard.

De in Hollandsche Rading woonachtige Henk Veenstra heeft een brede interesse in de historie van het dorp en wijdde eerder een artikel aan de boom in 'St. Maerten'het tijdschrift  van de Historische Vereniging Maartensdijk. Henk Veenstra: 'Hollandsche Rading kent een tweetal bijzondere bomen: één staat er van omstreeks 1938 bij de Adventskapel aan de Tolakkerweg. Dat is een inmiddels imposante spar, die daar ooit als kerstboom-met-kluit na het eerste kinderkerstfeest is geplant en sindsdien bij elke Kerstviering een paar welverdiende slingers op zijn verjaardag wordt geëerd'.

Kei
Veenstra vervolgt: 'Hollandsche Rading kent uit het begin van 1937 nog een bijzondere boom, een linde. Hij staat op een meer prominente plek en het was feest toen hij geplant werd. Er waren veel meer mensen bij, dan bij het planten van de kerstboom. De lindeboom is ter gelegenheid van het koninklijk huwelijk onder grote belangstelling gepoot in het plantsoentje tegenover de toenmalige winkels (van kruidenier Van Tongeren en slager Van der Vaart). Op de toen gemaakte foto (uit de verzameling van mevr. Gerna Siksma-Floor) staat ook een kei, waarop vermeld '7 januari 1937', de trouwdatum van prins Bernard en prinses Juliana. Waardoor en waarheen die kei is verdwenen is (mij) niet bekend, maar de boom is er gelukkig nog steeds. Zou het niet prachtig zijn als er weer een kei komt met dat opschrift; bijvoorbeeld ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de linde? Dan kan iedereen hieraan zien, dat dit een bijzondere boom is en één van de monumenten van Hollandsche Rading?'

In januari 2011 is de boom al fors gegroeid.
Foto uit 1950 van de winkels met er voor het plantsoentje waarin de lindeboom staat.