Met luid kabaal komen de hulpdiensten als eerste door de tunnel.
Met luid kabaal komen de hulpdiensten als eerste door de tunnel.

Onderdoorgang Leijenseweg is open

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Onder grote belangstelling opende wethouder Ebbe Rost van Tonningen op donderdag 27 juli om 13.00 uur de onderdoorgang Leijenseweg in Bilthoven. Alle voetgangers, fietsers en ander gemotoriseerd verkeer kunnen de wijk De Leijen via de Leijenseweg weer in en uit. Dit tot grote opluchting van de vele omwonenden.

Het was niet te merken dat de tunnel tijdens de vakantieperiode open ging. Honderden belangstellenden verdrongen zich om toch maar niets te hoeven missen van de opening van de ondertunneling. Twee jaar lang hebben inwoners van De Leijen overlast ervaren. Dag in, dag uit omrijden, in de hoop dat het wel een keer zal goedkomen. En eindelijk is de tijd dan daar.

Schokbreker
Niet alleen de vele wijkbewoners waren getuige van het opengaan van de bouwhekken, ook vanuit de gemeente was veel belangstelling. Oud-wethouders Arie-Jan Ditewig en Jolanda van Hulst, wethouders Madeleine Bakker-Smit en Anne Brommersma, allemaal waren zij aanwezig. Wethouder Ebbe Rost van Tonningen is verheugd dat nu een keerpunt is gekomen voor al die 'opgesloten' inwoners van De Leijen. 'Het heeft even geduurd, maar het resultaat mag er dan ook zijn', zo vertelde Rost van Tonningen tijdens de opening. 'Wij begrijpen dat dat niet altijd even gemakkelijk was en danken u voor het opgebrachte begrip', vervolgt hij.

Over het spoor
Daar was één van de omwonenden het helemaal mee eens: 'Het heeft inderdaad lang geduurd. Steeds maar weer dat omrijden, terwijl je soms alleen maar net iets over het spoor hoeft te zijn. Mooi dat ik al dat leed nu achter mij kan laten en de wijk ook weer kan verlaten via de Leijenseweg'. Ook andere wijkbewoners hadden nu wel genoeg van het wachten. 'Het kostte mij zelfs een keer een schokbreker', aldus één van hen. Een ander: 'Ik was het helemaal zat om steeds al die auto's door de straat te krijgen'.

Doorwerken
Na het verwijderen van de bouwhekken, kregen de eerste passanten een verrassing uit handen van wethouder Ebbe Rost van Tonningen, een taart van Top. Voor de aannemer zit het werk er nog niet helemaal op, daarom wordt ook tijdens de bouwvak gewoon doorgewerkt. Diverse werkzaamheden moeten nog worden gedaan, zoals het plaatsen van de leuning tussen het fietspad en de rijbanen en de leuningen op de wanden van de onderdoorgang. Verder moet de verlichting nog worden geplaatst en de bermen rondom de onderdoorgang weer netjes worden gemaakt. In het najaar brengt de gemeente nog nieuwe beplanting aan. Dan kan weer een hoofdstuk worden afgesloten.

Feest
Rost van Tonningen: 'Natuurlijk blijft het niet alleen bij deze opening. Na de gehele oplevering vieren wij, samen met de wijk, op zaterdag 16 september nogmaals de opening van de ondertunneling'. Voor meer informatie over de laatste werkzaamheden: 'www.debilt.nl/leijenseweg

Wethouder Ebbe Rost van Tonningen verwijdert met Leijen-bewoners de hekken.
Brandweer en politie hoeven ook niet meer om te rijden.