Belangstelling voor de tentoonstelling over 100 jaar Bilthoven in Het Lichtruim.
Belangstelling voor de tentoonstelling over 100 jaar Bilthoven in Het Lichtruim.

Tentoonstellingen en exposities

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

De reizende tentoonstelling 100 Jaar Bilthoven is thans in het gemeentehuis te zien. De tentoonstelling toont Bilthoven van 100 jaar geleden, toen Bilthoven officieel haar naam kreeg. Men kan unieke foto's zien, die nog niet eerder zijn vertoond. Een leuke manier om wat van de historie van Bilthoven te weten te komen. De Tentoonstelling 100 jaar Bilthoven is in Bilthoven te zien van dinsdag 11 juli t/m 10 augustus in de Mathildezaal van het gemeentehuis, Soestdijkseweg Zuid 173; van dinsdag 29 augustus t/m 2 september in Schutsmantel Gregoriuslaan 35 te Bilthoven en van 17 september t/m 15 oktober in de Centrumkerk, Julianalaan 42 te Bilthoven.

Vrijdag 14 juli was de feestelijke opening van de 10e zomerexpositie van Kunstkring BeeKk door Abe Postma in Het Lichtruim, Planetenplein 2 te Bilthoven. De expositie duurt tot 30 augustus. De huidige expositie toont werk van Rob Moorer, Paul Reeskamp, Kees van Gogh, Cathy Worrell en Nell Verbeek.

Foto expositie
Tot en met eind augustus worden in de Immanuël- en Opstandingskerk foto's geëxposeerd. In de Immanuëlkerk zijn dit foto's gemaakt door Frans Sellies met het thema 'Kerken'. In de Opstandingskerk hangen foto's van de hand van Renate Oskam, Nico van den Ham en Henk Strietman. Hier is het thema 'Happy Sunday'.

De geëxposeerde foto's zijn gratis te bezichtigen in de Immanuëlkerk, Soestdijkseweg Zuid 49, De Bilt en in de Opstandingskerk, Eerste Brandenburgerweg 34, Bilthoven; in de regel op zondag tussen 11.00 en 12.00 uur en op andere dagen in de week na overleg met Jannie Catsburg, telefoon 030 220 30 91.  

Ruigenhoek
Ontdek het gerestaureerde Fort Ruigenhoek met de gids van Staatsbosbeheer en geniet van de bijzondere natuur rond het fort. Er zijn regelmatig rondleidingen. Fort Ruigenhoek is rond 1870 gebouwd, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De beplanting op het fort werd handig gebruikt als camouflage en als hindernis. De (volgende) rondleidingen zijn gepland op 12 aug, 27 aug, 24 sep 14 okt, 12 nov, en 9 dec. Aanmelding vooraf is niet nodig en de rondleiding is niet geschikt voor minder validen. Zorg voor stevige schoenen. De aanvangstijd is 13.30 uur en de eindtijd 15.00 uur.

Groenekan
Eind augustus zal er in Dorpshuis De Groene Daan een tentoonstelling gehouden worden over het ontstaan en de geschiedenis van Groenekan. De Groenekanseweg, voorheen de Oude of Bisschopswetering, ligt in één van de oudste ontginningsgebieden van de gemeente. In de 14e eeuw werd er een begin gemaakt met de ontginningen van de venen ten noorden van de Bisschopswetering, waardoor omstreeks het midden van de 14e eeuw de Nieuwe Wetering tot stand kwam. Langs de Groenekansedijk en de Bisschopswetering ontstond het gehucht Groenekan. De Bisschopswetering was van belang als vaarroute.

In 1625 vormde de huidige kern Groenekan een buurtschap van Maartensdijk. De buurtschap Groenekan ontwikkelde zich tezamen met de buurtschappen Achter Wetering en Nieuwe Wetering langs de dwarsweteringen in Oostveen en bestond voornamelijk uit boerderijstroken. De buurtschap stond direct in verbinding met de kernen De Bilt en Zeist.

Vanwege het minder fraaie weer, ook minder belangstellenden op Fort Ruigenhoek.