Het treinverkeer raast onverminderd voort tijdens de voltooiing van de tunnel.
Het treinverkeer raast onverminderd voort tijdens de voltooiing van de tunnel.

Onderdoorgang Leijenseweg nadert voltooiing

Algemeen Algemeen

Er moet nog veel worden gedaan

door Henk van de Bunt

Donderdag 27 juli om 13.00 uur gaat de onderdoorgang Leijenseweg geheel open. Dit betekent dat zowel al het gemotoriseerde verkeer, als voetgangers en fietsers de wijk De Leijen via de Leijenseweg in en uit kan. Daarmee komt een einde aan een periode van bijna twee jaar omrijden. De bouwhekken worden met behulp van buurtbewoners geopend en er is een kleine verrassing voor de eerste gebruikers van de onderdoorgang.

De buurtbewoners hebben lange tijd overlast ervaren van de afsluiting van de Leijenseweg en het werk op de bouwplaats. Wethouder Ebbe Rost van Tonningen: 'Wij begrijpen dat dat niet altijd gemakkelijk was en danken u voor het opgebrachte begrip. Dat laatste willen we niet alleen op papier doen. Daarom vieren wij op zaterdag 16 september graag met hen dat er een veilige en snelle verbinding is naar de wijk De Leijen. Houd de Facebookpagina, de website en de lokale media in de gaten voor het programma dat eind augustus bekend zal worden'.

Aannemer
De aannemer is eind juli nog niet helemaal klaar met het werk. In de komende maanden worden de laatste puntjes op de i gezet en wordt tijdens de bouwvak gewoon doorgewerkt. De leuning tussen het fietspad en de rijbanen moet nog worden geplaatst en de leuningen op de wanden van de onderdoorgang. Ook wordt de pomp, die het water uit de onderdoorgang pompt bij hevige regenval, geïnstalleerd. De aannemer werkt de ruimte rondom de onderdoorgang netjes af en de verlichting wordt geplaatst. De laatste bouwhekken worden verwijderd waarna de bermen rondom de onderdoorgang weer netjes gemaakt kunnen worden. Eind augustus/ begin september zit het werk van de aannemer er als het goed is op. Pas in het najaar is het mogelijk om de nieuwe beplanting aan te leggen rondom de onderdoorgang.

Anne Franklaan
Op woensdag 24 mei ging de nieuwe weg (bypass) open voor gemotoriseerd verkeer. Met de aanleg van de onderdoorgang is de aansluiting van de Leijenseweg op de Anne Franklaan komen te vervallen. Eerst reed men nog vanaf de Leijenseweg over de Alexander Vosmaerlaan; nu kan men vanaf de rotonde de nieuwe weg voor de brandweerkazerne en over het verkeersdek volgen. Daar sluit de weg aan op de bestaande wegen naar de bedrijven en naar de woningen aan en rondom de Anne Franklaan. Ook de doorsteek vanaf de 2e Brandenburgerweg naar de Anne Franklaan komt dan te vervallen. Fietsers en voetgangers kunnen, net als nu, gebruik maken van de bestaande fietsdoorsteek van het fietspad langs de Leijenseweg naar de Alexander Vosmaerlaan. Eerder was gecommuniceerd, dat fietsers geen gebruik kunnen maken van de nieuwe weg over de onderdoorgang naar de kantoren en winkels langs het spoor. Dat kan wel, maar heeft niet de voorkeur. De meest handige route voor fietsers is om vanaf de rotonde door te steken naar de Alexander Vosmaerlaan en Anne Franklaan.

Verkeerssituatie
Om het verkeer, tijdens de aanleg van de onderdoorgang in goede banen te leiden, waren er verschillende maatregelen getroffen op de omleidingsroute. De huidige situatie, met onder andere delen eenrichtingsverkeer op de Van Ostadelaan, de Jan Steenlaan en de Jan van Eijcklaan, blijft ook na de openstelling van de onderdoorgang in werking. De gemeenteraad wil eerst de mogelijkheden voor een structureel veilige fietsroute op de Jan Steenlaan onderzoeken voordat de situatie weer gewijzigd wordt. Hierdoor wordt voorkomen dat in een korte periode de verkeerssituatie meerder malen verandert en daarmee voor onduidelijkheid kan zorgen.

Laanbomen
Voor de bouw van de onderdoorgang moest veel groen worden verwijderd. Als de bouw straks helemaal klaar is worden rond de onderdoorgang weer nieuwe laanbomen, heesters en gazons aangebracht rond de Leijenseweg vanaf de Spoorlaan tot aan de Massijslaan.

Langs de hele Leijenseweg komt er een doorgaande boomstructuur. Er is voor gekozen om niet 1 soort maar drie soorten bomen te gaan aanplanten zodat er een gevarieerde bomenrij ontstaat met minder risico's op ziektes. De bomen langs de weg komen in een brede strook van lage bodembedekkers met daarin narcissen. Aan de zijde van de Perenlaan en Walnootlaan en langs de tuinen van de Geertgen tot Sint Janslaan komt er een gevarieerde hogere heesterbeplanting van bloeiende en wintergroene struiken en enkele sierboompjes. Op de rotonde komt een mooie leiplantaan met een rode haagbeuk en een lage beplanting er omheen. In het komende plantseizoen tussen november 2017 en maart 2018 wordt de nieuwe beplanting aangebracht.

Busroutes
Als de onderdoorgang in zijn geheel open is, veranderen de bus routes. Lijn 77 gaat door de onderdoorgang in één richting via de Rogier van der Weijdenlaan en de Rembrandtlaan richting station Bilthoven. Lijn 78 gaat rijden als voor de afsluiting van de Leijenseweg. Dit betekent dat lijn 78 weer op maandag t/m zaterdag overdag gaat rijden. Het is nog niet bekend wanneer deze wijzigingen doorgevoerd worden. Busvoerder Q Buzz gaat reizigers hier nader over informeren in de bus en op de haltes.

Eind april was de nieuwe weg aan de zuidzijde - vanaf de rotonde, over het verkeersdek en langs het spoor - al gereed.
Doorkijkje vanuit de tunnel richting Alexander Vosmaerlaan (oud Inventumterrein).
De wanden van de onderdoorgang zijn van 90.000 tegels voorzien. De gehele zuidzijde moet nog worden gevoegd.