Na ontvangst van de gladiolen staan de deelnemers met hun begeleiders in de rij voor het in ontvangst nemen van de medaille.
Na ontvangst van de gladiolen staan de deelnemers met hun begeleiders in de rij voor het in ontvangst nemen van de medaille.

Alternatieve Vierdaagse Schutsmantel feest voor bewoners

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

Tegelijk met de Vierdaagse in Nijmegen organiseert Wooncentrum  De Schutsmantel in Bilthoven voor haar bewoners een alternatieve Vierdaagse. Gedurende vier dagen wordt door bewoners en begeleiders een klein parcours afgelegd in de omgeving met als apotheose een feestelijke intocht op vrijdag.

Dit jaar hadden 45 bewoners van De Schutsmantel zich aangemeld voor hun Vierdaagse. Samen met een begeleider werd gedurende vier dagen een klein parcours in de nabijheid van het verzorgingshuis afgelegd. Op vrijdagochtend was de feestelijke intocht. Op de klanken van mooie marsmuziek werden de bewoners en hun begeleiders ingehaald door een tribune met bewoners, die nog even de wave hadden ingestudeerd en door een haag van enthousiaste verzorgers en verzorgsters. Ook de gladiool ontbrak niet; iedere deelnemer kreeg er een uitgereikt. Daarna was er als hoogtepunt de uitreiking van de medaille door wethouder sport Madeleine Bakker, die voor iedereen een persoonlijk woordje had.

Klus
Organisator van dit festijn is Angela Strubbe. Zij vertelt enthousiast over deze Vierdaagse: 'De organisatie is een enorme klus. We doen dit nu voor het tweede jaar en het wordt enorm gewaardeerd door de bewoners'. Als voorbeeld noemt Angela: 'We moeten gedurende vier dagen 45 begeleiders hebben. Gelukkig vullen vrijwilligers, familieleden, buurtbewoners en medewerkers dat in. Voor de veiligheid hebben we verkeerregelaars nodig want we moeten regelmatig oversteken'.

Hoosbui
'De Vierdaagse heeft twee opvallende momenten gekend' aldus Angela Strubbe. 'Op dinsdag was het zo heet, dat we de route hebben ingekort. Op donderdag kwam er tijdens de tocht een enorme hoosbui over. Gelukkig konden we allemaal schuilen. Een deel van de groep kon dat in het portaal van de OLV-Gregoriuskerk. Een ander deel van de groep kon schuilen onder een carport en in de garage van een vriendelijke bewoner aan de route. Achteraf hebben de bewoners dat als heel erg leuk ervaren. Voor de rest is de organisatie en zijn de tochten vlekkeloos verlopen'.

Na de feestelijke intocht hebben de deelnemers met hun begeleiders nog kunnen genieten van een kopje koffie in de grote zaal van de Schutsmantel en als afsluiting werd nog een broodje kroket gegeten.