Michiel Zijp geeft tekst en uitleg.
Michiel Zijp geeft tekst en uitleg.

RIVM over Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Algemeen Algemeen

Dinsdag 27 juni kwamen ruim 20 inkopers en andere belangstellenden bij het RIVM op het Utrecht Science Park/Bilthoven bijeen voor een bijeenkomst over Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI).

Michiel Zijp, werkzaam bij het RIVM op het centrum Duurzaamheid, Milieu en Gezondheid, vertelde hier aan inkopers van verschillende organisaties meer over zijn onderzoek naar tools die kunnen worden ingezet om goed maatschappelijk verantwoord in te kunnen kopen. In het tweede deel van de bijeenkomst liet Martin le Loux, directeur Vastgoed bij Poonawalla Science Park BV, tijdens een rondleiding op het terrein een aantal duurzame toepassingen zien.

In het kader van het stimuleren van de circulaire economie in de gemeente De Bilt organiseerde Samen voor De Bilt eind november 2016 al een eerste bijeenkomst over MVI. De bijeenkomst op 27 juni, die in samenwerking met het RIVM was georganiseerd, was hierop een vervolg. Inkopers van verschillende bedrijven; o.a. Difrax, Reinaerde, Sweco, Huize het Oosten en een aantal scholen uit Gemeente de Bilt waren aanwezig om samen te praten over maatschappelijk verantwoord inkopen.

MVI
Bij MVI gaat het o.a. om keuzes die je maakt op het vlak van milieuvriendelijk, circulair en biobased inkopen. Daarnaast kun je inkopen met aandacht voor social return. Je houdt tijdens het inkoopproces rekening met het klimaat, grondstoffen, natuur, water, bodem en biodiversiteit. Bij circulair inkopen ligt de nadruk op slim omgaan met grondstoffen. En biobased richt zich op het gebruik van hernieuwbare grondstoffen.

Focus
Het is niet eenvoudig om verantwoord in te kopen. Michiel gaf het voorbeeld van biodiesel. Deze grondstof heeft, ten opzichte van alternatieven minder impact op het klimaat. Biodiesel heeft echter een negatief effect op water- en landgebruik en pesticiden. Michiel adviseert organisaties daarom te bepalen waarop je focus ligt voor een termijn van 3 tot 5 jaar. Breng daarna in kaart wat hiervoor de benodigde acties zijn en monitor het effect ervan. Je focus kan bijvoorbeeld liggen bij schoon water, een verbeterde social return of het verminderen van CO2 uitstoot. In het vervolgonderzoek meet het RIVM, in opdracht van de Tweede Kamer, de landelijke effecten van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

Utrecht Science Park/Bilthoven
Poonawalla Science Park BV, de eigenaar van Utrecht Science Park/Bilthoven (USPB), heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Martin le Loux vertelde tijdens een rondleiding over het terrein, dat het USPB o.a. werkt met een warmte-koude opslag (WKO) en de ambitie heeft om op korte termijn ca. 4000 zonnepanelen op de gebouwen te plaatsen. Hoewel energie besparen en zelf opwekken zeer rendabel is, geldt dit in mindere mate voor het ingekochte groen gas. Toch kiest USPB daar waar mogelijk, bewust voor duurzame toepassingen.             (Joanne Penning)