Abe Postema vat het samen: ‘Vijf verschillende kunstenaars, vijf verschillende belevingen. Dat leidt in dit geval in Het Lichtruim tot een mooie tentoonstelling’.
Abe Postema vat het samen: ‘Vijf verschillende kunstenaars, vijf verschillende belevingen. Dat leidt in dit geval in Het Lichtruim tot een mooie tentoonstelling’.

Brede tentoonstelling in Het Lichtruim

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

Het is alweer de 10e expositie, die Kunstkring BeeKk in Het Lichtruim heeft ingericht. Vijf kunstenaars representeren met hun werkstukken van 13 juli tot 30 augustus de Kunstkring. Vrijdag 14 juli verrichte Abe Postema de opening.

De expositie omvat schilderijen van Rob Moorer en Paul Reeskamp, Art Photography van Kees van Gogh, keramiek van Cathy Worrell en beelden van Nell Verbeek. BeeKk-lid en beeldend kunstenaar Abe Postema opende de expositie: 'Het aardige van deze tentoonstelling is, dat het een mooie dwarse doorsnede is van wat de leden van BK te bieden hebben. Zowel schilderkunst als fotografie, keramiek en beeldhouwkunst komen aan bod. Schilderkunst is daarbij traditiegetrouw erg belangrijk; vandaar dat er twee schilders zijn onder de exposanten. Iedere kunstenaar heeft wel iets met schilderkunst; alles begint met verf, verf heeft kleur en de schilder maakt daarmee vormen en de uiteindelijke voorstelling. Bij Paul Reeskamp kunnen die vormen als schilderend een landschap worden of simpelweg leiden tot een explosie van kleur en vorm'.

Boeien
Postema vervolgt: 'Bij Rob Moorer werkt dat iets anders. Daar vertelt de voorstelling een verhaal. Wat doen de personen op het schilderij, waar zijn ze mee bezig en wat voelen zij? En wat voelen wij als kijker? Het werk van Kees van Gogh is weliswaar niet geschilderd maar het effect is heel schilderachtig. Fotografie is hier het uitgangspunt om te zoeken naar vormen en kleuren. De grenzen tussen schilderkunst vervagen op die manier. Dat levert werk op dat blijft boeien'.

Keramiek
'Cathy Worell werkt zowel twee- als driedimensionaal. In het Lichtruim is keramiek te zien, maar wel keramiek die in de richting van beelden gaat. We zien gezichten, personen die in zichzelf gekeerd zijn. Een elementair bewustzijn. De thema's van Nell Verbeek passen in een lange traditie. Vanaf de prehistorie tot in deze tijd heeft de mens steeds de moederfiguur afgebeeld; natuurlijk Maria met het kind Jezus, maar ook in de moderne beeldhouwkunst komt dit thema steeds terug. Nell trekt de lijn op haar manier door in prachtig klein plastiek en ja hoor er zijn ook; mooie kleine beelden van dieren'.

Livemuziek van Anouk van der Laan tijdens de opening.