V.l.n.r. Mark Krähe, Marieke Cornet, Krischan Hagedoorn, Fons van Overbeek, Ruud Jansen, Magda Korteweg, Rienk Miedema en Sjoerd Potters.
V.l.n.r. Mark Krähe, Marieke Cornet, Krischan Hagedoorn, Fons van Overbeek, Ruud Jansen, Magda Korteweg, Rienk Miedema en Sjoerd Potters.

WVT maakt indruk op burgemeester

Algemeen Activiteiten

door Guus Geebel

De vraag van burgemeester Sjoerd Potters aan de raadsfracties om hem mee te nemen naar plaatsen in de gemeente waar de fractie trots op is, werd door de PvdA ingevuld met een bezoek aan de vereniging voor samenlevingsopbouw WVT in Bilthoven. Vrijdag 15 juli werd met een uitgebreid programma een groot aantal facetten van deze welzijnsorganisatie toegelicht.

Fractievoorzitter Krischan Hagedoorn vertelt dat zo'n 1300 mensen iedere week bezig zijn met educatieve, recreatieve en sportieve activiteiten, met als centraal thema ontmoeting. 'WVT levert daarmee cement in een steeds veranderende samenleving.' Directeur Ruud Jansen van WVT houdt een verhaal over het ontstaan van de wijkvereniging en hoe een en ander zich heeft ontwikkeld tot een vrij unieke grootschalige welzijnsorganisatie. 'We zijn een vrijwilligersorganisatie pur sang met zo'n 200 vaste vrijwilligers. WVT is een ledenorganisatie en telt meer dan 3500 leden die uit alle kernen van de gemeente komen. De activiteiten worden niet alleen voor leden gehouden, anderen betalen alleen iets meer.' Bij het aanbod zijn ook veel ondersteunende activiteiten, zoals een spreekuur voor belastingen. Verder grootschalige activiteiten als de kindervakantieweek, een kunstexpositie, een boekenbeurs en een plantenbeurs.

Activiteiten
Een aantal medewerkers vertelt de burgemeester over hun veelal vrijwillige bijdrage aan activiteiten. Rienk Miedema helpt met vijf andere vrijwilligers in de maand maart bij het invullen van de belastingaangifte. Ook wordt hulp geboden bij vragen over huurtoeslagen of zorgtoeslag. Mark Krähe geeft als vrijwilliger al 26 jaar karateles bij WVT. Hij doet dat eenmaal per week twee uur. Hij vertelt er enthousiast over aan een zeer geïnteresseerde burgemeester. Ruud Jansen vertelt dat er bij elkaar meer dan 700 mensen deelnemen aan bewegingsactiviteiten. Marieke Cornet organiseert onder meer eenmaal per vier weken 'eet es mee', een eetactiviteit waar maximaal 70 gasten kunnen aanschuiven voor een maaltijd.

Dans
Magda Korteweg houdt zich bezig met het stimuleren van ontmoetingen. Zij organiseert spelletjesavonden, bingo en af en toe een high tea waar altijd veel belangstelling voor is. Zij vertelt verder iets over onderhoud en vernieuwing van het gebouw van WVT. Richard Rothe geeft al zo'n veertig jaar cursussen oriëntaals koken. Dat doet hij niet alleen bij WVT. Richard leert de altijd enthousiaste cursisten ook alles over de smaak en de geur van kruiden van de specerijenroute. Die loopt van het Midden-Oosten naar Zuidoost Azië. Anne Marie Gout is vrijwilliger bij repair café waar heel veel belangstelling voor is. De burgemeester kreeg ook een video van een dansoptreden te zien.

Afsluiting kindervakantieweek
Burgemeester Sjoerd Potters vindt het heel bijzonder dat WVT zoveel leden en vrijwilligers heeft. De sociale doelstelling van WVT, zoals de hulp bij belastingaangiften, spreekt hem erg aan. 'Geweldig dat het bij de vakantieweek lukt kinderen te fascineren.' Die kindervakantieweek is tijdens het bezoek van de burgemeester nog in volle gang. Sjoerd Potters sluit de week af in een spel over een boef die betrapt is op diefstal en waarin hij de rol van burgemeester speelt. De dief wordt aangehouden en als de politie komt wordt hij in de handboeien geslagen. In een politieauto wordt hij daarna door twee agenten met een politieauto afgevoerd. Daarmee werd de vakantieweek voor 400 kinderen en 130 vrijwilligers en het bezoek van de burgemeester afgesloten.   

In de rol van burgemeester heeft Sjoerd Potters bij de afsluiting van de kindervakantieweek de boef aangehouden en wacht op de politie.