Met de verwijdering van het bord ‘Shop De Rooij’ werd een begin gemaakt met de sloop van de oude panden van De Rooij aan de Hessenweg.
Met de verwijdering van het bord ‘Shop De Rooij’ werd een begin gemaakt met de sloop van de oude panden van De Rooij aan de Hessenweg.

Herontwikkeling Hessenweg van start

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Vrijdag is een begin gemaakt met de sloop van de oude panden van Autobedrijf De Rooij aan de Hessenweg in de Bilt. De sloop luidt een nieuw tijdperk in op de plek waar decennia lang de familie De Rooij haar garagebedrijf had. Vier jaar geleden zijn de activiteiten op deze plek al gestopt en is het bedrijf verhuisd naar Bedrijventerrein Larenstein.

Voor zover mogelijk waren familieleden aanwezig bij dit ceremoniële en ook emotionele moment. De meeste aanwezigen waren in het pand geboren en opgegroeid: 'Het voelt als een stukje afscheid nemen van een tijd en dat doet pijn. Maar wij realiseren ons dat het pand echt op was en tijd voor vervanging' aldus één van de familieleden De Rooij.

Verkocht
Op de vrijgekomen plek verrijzen 11 zogenaamde stadswoningen, die dit stuk van de Hessenweg op gaan sieren. Op dezelfde dag werd ook het laatste koopcontract getekend, waardoor alle woningen zijn verkocht. Projectontwikkelaar Aalberts Ontwikkeling uit Loosdrecht is verantwoordelijk voor het project. Aan het project werd medewerking verleend door de gemeente De Bilt en de provincie Utrecht. Eerst zal een deel gesloopt worden zodat men kan beginnen met de sanering van de bodem. Zodra de grond schoon is wordt de rest gesloopt en als alles meezit wordt er in oktober dit jaar gestart met de bouw van de nieuwe woningen.

Besluitvorming
De besluitvorming rond het plan de Rooij begint eigenlijk al in 1996 met de start van het Planproces De Bilt in Beweging. In 1998 is besloten dat alle overlast gevende bedrijven uit de woonkernen moesten verdwijnen en verplaatst worden naar het op te richten bedrijventerrein Larenstein. Het betrof vooral garagebedrijven, waaronder de Rooij. Gemeenteraadslid Frans Poot vat de laatste jaren van het proces nog eens samen: 'In 2010 heeft de raad unaniem ingestemd met het voorstel om op de Hessenweg drie lagen met een kap te bouwen. Maar omdat de bouw lang op zich liet wachten was het lange tijd stil. Toen het College eind vorig jaar met een nieuw voorstel kwam, rezen er protesten uit de buurt. Ondanks het feit dat er van de helft van het plan een bouwlaag was afgehaald, vonden bewoners dit toch te massaal. Er dreigde een impasse te ontstaan die verdere vertraging zou opleveren'.

Gesprekken
Het D66-gemeenteraadslid initieerde gesprekken met omwonenden (vertegenwoordigd in Hart voor De Bilt) en de initiatiefnemer en bracht een aangepast voorstel in. Het College nam de voorgestelde wijzigingen over: 'De omwonenden en de ondernemer leken elkaar daarmee iets genaderd te zijn. Er was nog wel wat protest, maar meer zat er niet in. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad in oktober 2016 dit voorstel unaniem aangenomen', aldus Frans Poot. 'Met het begin van de sloop is er eindelijk een echte stap gezet in het verfraaien van het aanzicht van de Hessenweg. Iedereen, d.w.z. omwonenden, ondernemer en bezoekers van de Hessenweg kunnen hiermee tevreden zijn. Bovendien voldoen we met de bouw van woningen aan een grote behoefte tot meer woonruimte in De Bilt'.

Familieleden De Rooij, de projectontwikkelaar, de sloper en gemeenteraadslid Frans Poot worden door de op de fiets gearriveerde wethouder verwelkomd.
Wethouder Hans Mieras neemt zijn petje af voor Ton de Rooij, nadat deze met uiterste precisie het Shopbord van de gevel had verwijderd en hiermee het startsein voor de verdere sloop had gegeven.