Fietsen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de Routeplanner app van de Fietsersbond.
Fietsen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de Routeplanner app van de Fietsersbond.

Fietsen met Waterliniefietsroutes

Algemeen Sport

Samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Waterliniemuseum heeft Waterschap Rivierenland een fietsrouteapp laten ontwikkelen. Het is nu mogelijk om fietsroutes te fietsen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de app Routeplanner van de Fietsersbond.

De nieuwe routes voeren langs historische objecten van de Waterlinie en geven een beeld van de werking van het watersysteem. Dat zorgde voor het onder water zetten (inunderen) van land én geeft een beeld van het hedendaagse waterbeheer.

Regio
De Groene route (18 kilometer) van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voert door De Bilt: via het sluizencomplex bij de Rijksmunt door Overvecht naar het Noorderpark en via Groenekan weer naar de Weerdsluis en de Waterschaps-fietsroute van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dit is een ontdekkingstocht langs de rijke geschiedenis van het waterbeheer in de Vechtstreek. De route voert o.a. langs de Egelshoek en het Tienhovens kanaal in Hollandsche Rading, langs de oevers van de Vecht met haar buitenplaatsen, kastelen en historische dorpjes. Langs sluizen en forten, herinneringen aan de Hollandse Waterlinie, waarvan deze streek het overstromingsgebied was.

App downloaden
De waterschappen in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Waterliniemuseum hebben de vier Waterliniefietsroutes van de app op 7 juli voor het eerst in gebruik genomen. De app is te downloaden via www.routeplanner.fietsersbond.nl. Omdat de routes onderdeel uitmaken van de Fietsersbond Routeplanner kan de app altijd de meest actuele route bieden, ook bij werkzaamheden of wijzigingen. Ook zijn de routes te downloaden via Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (www.destichtserijnlanden.nl) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, (www.agv.nl). [HvdB]