Coby Merkens maakt van haar Nijmeegse 4-daagse een sponsorloop voor AFRIpads.
Coby Merkens maakt van haar Nijmeegse 4-daagse een sponsorloop voor AFRIpads.

Afscheid met een uitdaging

Algemeen Sport

door Henk van de Bunt

Al twee jaar eerder liep Coby Merkens de Nijmeegse 4daagse. Zij verschalkte de 40 km - per dag - en vond er zoveel beleving in, dat zij zich in de jaargang 2017 opnieuw (aan-)meldde: 'Dit jaar ga ik weer meelopen van 18 t/m 21 juli. En de uitdaging is om dan 50 km per dag te gaan lopen. Aan die uitdaging koppel ik een project; al het sponsorgeld, dat ik ophaal komt ten goede van de AFRIpads Foundation'.

Al heel lang is Coby Merkens lid van de Vrouwen van Nu en sinds 2011 voorzitter van de plaatselijke afdeling. Coby: 'Een afdeling waar "Samen" hoog in het vaandel staat maar er ook naar handelt en doet. ´De kracht van samen´ klinkt in alles door. Nu ik ben gestopt als voorzitter heb ik daar een uitdaging aan gekoppeld. En die is AFRIpads; een jong Oegandees bedrijf dat herbruikbaar maandverband produceert voor meisjes in arme plattelandsgebieden.

Ontwikkelingshulp
Coby Merkens: 'Geld voor ontwikkelingshulp is mogelijk niet altijd goed besteed, maar investeren in ontwikkelingslanden kan ook juist ontzettend positief zijn. Binnen de organisatie 'Vrouwen van Nu', kwam ik in contact met Sanne Bolkenstein, de bedenker van AFRIpads: uitwasbaar maandverband voor meisjes en vrouwen in Afrika. Ze kwam op het idee toen ze negen jaar geleden, tijdens haar stage op een school in Oeganda, zag dat meisjes minder naar school gaan naarmate ze ouder worden. Vanaf het moment dat ze ongesteld worden, want veel meisjes hebben geen toegang tot (betaalbaar) maandverband. Met als gevolg dat meisjes vier tot vijf dagen school per maand missen. In plaats van maandverband gebruiken de meisjes namelijk kranten, oude kleding, bladeren of zelfs modder. Loop daar maar eens kilometers mee naar school'.

Kwetsbaar
'Sanne vertelt dat de doelstelling van AFRIpads Foundation is alle meisjes naar school te helpen'. Nu negen jaar verder is ze voorzitter van de Stichting. Er werken nu 150 mensen in Oeganda voor AFRIpads, waarvan 95% vrouw en er zijn al meer dan een miljoen menstrual-kits verkocht. Hoewel dit product een stuk goedkoper is dan wegwerpmaandverband zijn er nog steeds een hoop meisjes die het zich niet kunnen veroorloven. Zoals meisjes en vrouwen in voormalig oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen, vrouwelijke gevangenen maar ook andere kwetsbare groepen vrouwen. Het maandverband wordt gemaakt van een soort fleece wat wordt geïmporteerd uit China'. Wie Coby wil sponseren (voor de AFRIpads Foundation.) kan contact opnemen via CobyMerkens@planet.nl Ook info via: www.afripadsfoundation.org