Eén van de drie trainingsgroepen.
Eén van de drie trainingsgroepen.

Trainen ook op oudere leeftijd

Algemeen Sport

Al jaren wordt er op de donderdag van 8.30 tot 12.00 uur aan drie groepen gymnastiek gegeven aan de Julianalaan 26 in de zaal van de Ontmoetingskerk.

 Al weer geruime tijd verzorgt fysiotherapeute Nathalie Schaafsma deze gymnastiek: 'Gymnastiek heeft plaats gemaakt voor multifunctionele training en concentreert zich op het onderhouden en verbeteren van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en stabiliteit. Af en toe doen we een circuittraining waarin de deelnemers kunnen zien dat ze sterker en fitter worden; trainen moet natuurlijk wel leuk, afwisselend maar vooral functioneel blijven. Er zijn een paar deelnemers die zelfs 2 minuten kunnen 'planken' op de voeten en ellenbogen. De kenners weten dat dit lang is. De leeftijd van de huidige deelnemers liggen tussen de 65 en 83 jaar'.

Kracht
Nathalie vervolgt: 'Al decennia lang lezen we regelmatig dat onze generatie weer ouder wordt dan de vorige. Alhoewel er sprake is van een zekere afvlakking is het einde nog niet in zicht. Met het opschuiven van de leeftijdsgrens dienen zich ook nieuwe omstandigheden aan. Veel aandacht gaat er nog steeds uit naar het functioneren van het hart en de longen, maar een belangrijke beperking ligt er ook in de afname van spierkracht, stabiliteit en coördinatie. Te geringe kracht is een directe beperking die zich meteen uit in de handelingen die men in het dagelijks leven verricht. Toch willen we nog graag zo lang mogelijk en onafhankelijk thuis wonen en zelf de boodschappen kunnen blijven doen. We realiseren ons vaak nog niet dat bij ongetrainde, inactieve mensen de afname van spieren al vanaf het 30ste levensjaar plaatsvindt. Zo rond het vijftigste levensjaar zijn we ongeveer 10% van de oorspronkelijke spiermassa kwijt en rond het tachtigste levensjaar is dat al ongeveer 50%'. [HvdB]