Logo vierklank.nl
Buurtbewoners samen aan tafel in het weiland.
Buurtbewoners samen aan tafel in het weiland.
Algemeen

Dineren tussen de weilanden

'Hallo Buur' is een initiatief van het Platform Respectvol samenleven. In een tweewekelijkse column lees je over een inspirerend buurtinitiatief in De Bilt. Deze week: SOOS in Kloosterpark.

Dertig buurtbewoners aan een lange mooi gedekte tafel midden tussen de weilanden. Jong en oud door elkaar, zonder kinderen, zodat je echt met elkaar in gesprek kunt. De oudere buurtbewoonster die de aankondigingsmail gemist heeft, krijgt spontaan een stoel aangeboden als ze nietsvermoedend langsloopt. "Het was geweldig", vertelt Wilna. Eén van de vier initiatiefnemers van SOOS, waar het een jaar geleden allemaal mee begon.

Tuinideeën opdoen
In de kleine wijk Kloosterpark bij het KNMI weten ze wel hoe je burencontact organiseert. Vier buurtbewoners richtten in mei 2016 SOOS op, om onderling contact in de wijk te bevorderen. Een brainstormavond met buurtbewoners leverde een aantal concrete plannen op. 'Dineren tussen de weilanden' was er een van. "Wat zo leuk is", vertelt Wilna, "Je ontdekt ook dingen die je gemeen hebt. Zo bleken vijf mensen tijdens het diner van tuinieren te houden. We zijn daarna meteen bij elkaar in de tuin gaan kijken om ideeën op te doen. Kom je opeens bij mensen achter het huis. Echt bijzonder."

Meer thuis in de buurt
Ook de 'Aanschuiftafel' is een succes. Iemand prikt een datum waarop hij of zij een maaltijd kookt en mensen kunnen aanschuiven. Marlies, mede-oprichtster van SOOS, is blij met de ontwikkelingen. "Vroeger kende ik niet zoveel mensen in de wijk. Nu lijkt het of ik iedereen ken. Ik voel me veel meer thuis in de buurt."

Digitaal platform
Ook is er een groepje digitaal actief voor meer burencontact. Ze overwegen Kloosterpark aan te melden bij het gratis digitale platform www.mijnbuurtwelzijn.nl. Dit platform maakt onderling contact nog gemakkelijker.

Ook een buurtinitiatief dat aandacht verdient? Neem contact op met info@hallobuur.nl

Meer berichten