Burgemeester Potters op bezoek bij het jubilerende bruidspaar.
Burgemeester Potters op bezoek bij het jubilerende bruidspaar.

Zestig jaar huwelijk begon met een dansje

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Dinsdag 27 juni was het zestig jaar geleden dat Simon Buitenhuis en Lies Leeman in het huwelijk traden. Burgemeester Sjoerd Potters kwam het echtpaar woensdag 28 juni thuis feliciteren met hun diamanten huwelijksjubileum.

Toen ze trouwden was Simon 27 en Lies 25 jaar oud. De trouwdag was een sombere dag en Simon was bang dat het zou gaan regenen want dan zou zijn hoge hoed nat worden. Het huwelijk vond plaats in Utrecht en werd voltrokken door een oom van Simon die referendaris bij de gemeente was. Het kerkelijk huwelijk was in de Jacobikerk. Beiden groeiden op in Utrecht. Simon Buitenhuis is wel in De Bilt geboren, maar zijn ouders verhuisden naar de stad toen hij een jaar was. Later verhuisde het gezin naar de Spoorlaan in Bilthoven.

Reisvereniging
Lies en Simon hebben elkaar voor het eerst ontmoet in de houten nood-Tivoli die van 1955 tot 1979 in park Lepelenburg in Utrecht stond. 'We waren allebei lid van de Nederlandse Reisvereniging die hele goedkope reizen organiseerde. Simon was dat jaar naar Zwitserland geweest en ik naar Oostenrijk', vertelt Lies. In oktober organiseerde de reisvereniging altijd een gezellige avond voor mensen die dat jaar op reis geweest waren. Er werd ook gedanst en Simon vroeg Lies die avond ten dans. Ze raakten aan de praat en maakten een afspraakje. Het klikte en zo kwam de verkering tot stand. Twee jaar later trouwden ze.

Woning
Er was grote woningnood in die tijd en via een kennis van haar vader konden ze een gedeelte van een boerderij aan de Nieuwe Weteringseweg in Groenekan huren. 'We hadden alleen een kamer met een serre waar we sliepen. Na een jaar kregen ze een woning aangeboden in de Beatrixlaan in Bilthoven. Ze woonden daar dertien jaar en verhuisden toen naar hun huidige woning in de Lijsterlaan in Bilthoven. Na enkele jaren bij het Fysisch laboratorium Utrecht gewerkt te hebben begon Simon Buitenhuis zijn loopbaan bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid aan de Catharijnesingel in Utrecht, de voorloper van het RIVM. Hij deed heel veel opleidingen en eindigde zijn carrière bij het RIVM als hoofdlaborant. Daarnaast hebben ze samen vele jaren in de avonduren bij het sorteercentrum van de PTT in Utrecht gewerkt. Lies heeft voor ze trouwde verschillende kantoorbanen gehad

Dansen
Het echtpaar heeft twee zonen en een dochter. Er zijn zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Ze hielden altijd veel van reizen en hebben ook een caravan gehad. Na Simons pensionering maakten ze lange fietstochten door het hele land. Ze gaan nu nog regelmatig met de auto naar Kleve in Duitsland om te winkelen. Dansen, waar het mee begonnen is, is altijd hun passie gebleven. Heel lang hebben ze dat bij een dansschool gedaan. 'We dansten de cha cha cha, de rumba, jive en al die leuke dansen', vertelt Lies stralend. Het diamanten huwelijksjubileum hebben ze met een lunch gevierd in café-restaurant De Engel in Wijk bij Duurstede. De gemeente stuurde bloemen en er waren felicitaties namens Koning Willem-Alexander en de commissaris van de Koning.