Opheffing recreatieschap heeft geen gevolgen voor het recreatiegebied. (foto Recreatie Midden-Nederland)
Opheffing recreatieschap heeft geen gevolgen voor het recreatiegebied. (foto Recreatie Midden-Nederland)

Opheffen recreatieschap kost regio 5,4 miljoen euro

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Het opheffen van het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied kost de elf deelnemende gemeenten en provincie Utrecht veel geld. Eerder had het algemeen bestuur van het recreatieschap al besloten dat het schap eind van dit jaar zou worden geliquideerd en dat de voorzieningen elders zouden worden ondergebracht.

Het samenwerkingsverband had in de ogen van de bestuurders geen toegevoegde waarde. Het geld dat de gemeenten en provincie moeten neertellen wordt gebruikt om de medewerkers te laten afvloeien. De deelnemende gemeenten in het recreatieschap zijn Amersfoort, Bunnik, De Bilt, Leusden, Renswoude, Rhenen, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, Zeist en provincie Utrecht. Zij betalen naar rato mee aan de liquidatie.

2014
Communicatieadviseur Barry Smits van de gemeente De Bilt reageert, afgestemd met portefeuille houdend wethouder  Madeleine Bakker: 'Over de liquidatie van het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied (UHVK) is al begin 2014 in de gemeenteraad een besluit genomen. De uiteindelijke liquidatiesom valt nu weliswaar lager uit dan destijds geraamd, maar bedraagt nog altijd naar huidige verwachting 5,4 miljoen euro voor het volledige samenwerkingsverband, waarvan 1,9 miljoen euro een voorschotbetaling is. De gemeente De Bilt heeft in deze voorschotbetaling een financieel aandeel van 5,42%: qua voorschot komt dat dus neer op net iets meer dan 1 ton. In onze gemeentelijke begroting hebben we hierin voorzien'.

Voortzetting
'Er is afgesproken met betrekking tot een aantal gemeentegrens-overstijgende onderdelen de samenwerking in een andere vorm voort te zetten. Denk aan toezicht, handhaving, beheer en onderhoud van fysieke paden en het gezamenlijk lidmaatschap van het routebureau. Over onze rol in de voortgezette samenwerking voeren we verkennende gesprekken met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Overigens is onze gemeente nu nog deelnemer in twee recreatieschappen. Naast recreatieschap UHVK is dat Stichtse Groenlanden, dat feitelijk een groter recreatiegebied in onze gemeente omvat'.