Olympisch kampioene Jiske Griffioen geeft commentaar op de demonstratiewedstrijd en beantwoordt alle vragen van de talrijke toeschouwers.
Olympisch kampioene Jiske Griffioen geeft commentaar op de demonstratiewedstrijd en beantwoordt alle vragen van de talrijke toeschouwers.

Jubileumweekend tennisvereniging FAK geslaagd

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

Vrijdag 30 juni opende voorzitter Frans Heim onder het genot van een hapje en een drankje het jubileumweekend van tennisvereniging FAK in De Bilt. De vereniging bestaat 20 jaar en dat wordt groots gevierd. De start van het jubileum was een demonstratie rolstoeltennis op topniveau verzorgd door tweevoudig paralympisch kampioen Jiske Griffioen.

Voorzitter Frans Heim kijkt trots naar de vrijwilligers, de sponsoren en de gemeente De Bilt die het met elkaar mogelijk gemaakt hebben dit jubileumweekend te organiseren. De vereniging bestaat uit 600 leden maar de voorzitter hoopt dat vooral de jeugd de weg naar het tennispark zal weten te vinden. Met de demonstratie rolstoeltennis hoopt FAK dat belangstelling wordt gewekt voor de ontwikkeling van een afdeling rolstoeltennis. Het tennispark is er al op ingericht. Wethouder sport Madeleine Bakker benadrukte nog eens het grote belang van vrijwilligers. 'Zonder vrijwilligers is een vereniging niet levensvatbaar' aldus de wethouder. Zij wees er ook op, dat FAK (Flink Aanpakken Kameraden) zijn naam flink eer heeft aangedaan met de realisatie van het prachtige tennispark.

Demonstratie
Met Jiske Griffioen heeft FAK de huidige nummer 1 van de wereld in huis die samen met twee talentvolle rolstoeltennissers de 21 jarige Carlos Anker en de 18 jarige Ruben Spaargaren een mooie demonstratie verzorgt. Jiske Griffioen treedt op als lady speaker en scheidsrechter bij het onderlinge demonstratie duel dat door Carlos Anker wordt gewonnen. Tijdens het duel vertelt Jiske over haar sport en beantwoordt zij vragen van de toeschouwers. Dat rolstoeltennis een sport is met een hoge moeilijkheidsfactor wordt duidelijk, wanneer vijf FAK-leden en burgemeester Sjoerd Potters - niet in functie aanwezig - in een rolstoel plaatsnemen om een balletje mee te slaan.

Hoge moeilijkheidsgraad
Allereerst moeten de deelnemers enige beheersing opdoen van de rolstoel. Hiervoor laten de trainers Carlos en Ruben enkele mobiliteitsoefeningen uitvoeren. De deelnemers moeten slalom rijden in de rolstoel met de tennisracket in de hand. Vervolgens een balletje hooghouden met het racket om daarna de ballen terug te slaan die door de trainers worden aangeslagen. Hierbij werd al direct duidelijk dat tijdig naar de juiste slagpositie rijden om vervolgens de bal goed te raken een enorme opgave is. Ondanks de hoge moeilijkheidsfactor hadden alle deelnemers er zichtbaar plezier in. Daarna speelden de deelnemers een partijtje tegen elkaar met Carlos en Ruben als ondersteuning wanneer dat het spel ten goede kwam. Vervolgens werd op twee velden door twee spelers van FAK tegen de echte rolstoeltennissers gespeeld. Tot groot genoegen van de talrijke toeschouwers die hun clubleden Toon Leenaarts (trainer) Petra van der Waals, Sandra de Ron, Marleen van der Waals, Joke Huussen en natuurlijk ook Sjoerd Potters volop aanmoedigden.

Obstakels
Na de demonstratie nam olympisch kampioene Jiske Griffioen het woord en schetste in 30 minuten haar tenniscarrière en alle obstakels die zij heeft moeten overwinnen om uiteindelijk tot olympisch kampioene gekroond te mogen worden. Zij ondersteunde haar verhaal met beelden op een groot scherm. Duidelijk werd hoeveel moeite, inspanning en doorzettingsvermogen zij gehad heeft om nu tot de wereldtop te kunnen horen. Ook beantwoordt zij vragen van de talrijke aanwezigen. Nu maar hopen dat de wens die voorzitter Frans Heim in zijn openingstoespraak uitsprak uitkomt en dat (aanstaande) rolstoeltennissers hun weg naar het tennispark aan de Voordorpsedijk in De Bilt weten te vinden  

Voorafgaand aan de wedstrijd leggen burgemeester Sjoerd Potters, Petra van der Waals en Marleen van der Waals onder het toeziend oog van Carlos Anker een slalom af om de rolstoel onder controle te krijgen.