Martijn de Loor op 9 oktober 2013 op het dak van zijn eigen woning: ‘Door krachten te bundelen kun je geld besparen’.
Martijn de Loor op 9 oktober 2013 op het dak van zijn eigen woning: ‘Door krachten te bundelen kun je geld besparen’.

Duurzaamheidspenning voor Martijn de Loor

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt       

Martijn de Loor, oud-voorzitter en mede-initiatiefnemer van de duurzame energiecoörperatie BENG! ontving vrijdag 23 juni de Duurzaamheidspenning uit handen van burgemeester Sjoerd Potters.

Wethouder Anne Brommersma vertelde bij de uitreiking: De duurzaamheidpenning is een initiatief van D66 en bestaat al zo'n 5 jaar. Dit is de tweede keer dat hij wordt uitgereikt. Wie verdient hem meer dan Martijn de Loor, oud-voorzitter en mede-initiatiefnemer van de duurzame energiecoörperatie BENG? Martijn heeft in 2016 voorzittersstokje overgedragen; eerst aan Bouwe Taverne als interim en inmiddels is Nicole Overbeke de voorzitter'. Vervolgens las de wethouder van milieu de formele tekst voor: 'Als Biltse inwoner ontvangt Martijn de Loor de penning voor zijn grenzeloze inzet bij de totstandkoming van BENG! én de maatschappelijke rol die de coöperatie inmiddels met, voor en door de Biltse gemeenschap vervult'.

Eigen woorden
Daarna vervolgde zij met haar eigen woorden: 'Jij hebt aan de wieg gestaan van BENG! Je hebt de structuur vormgegeven, het bestuur samengesteld, inhoudelijk richting gegeven en inspirerende leiding verzorgd (dat was niet altijd gemakkelijk met al die enthousiaste en energieke bestuursleden die allemaal daadkrachtig hun eigen gang gingen. Hij was jouw kracht daar als bescheiden voorzitter eenheid in te brengen en houden.) Daardoor is BENG! een voor de gemeente betrouwbare en deskundige partner geworden, die merkbaar bijdraagt aan de gezamenlijke ambities om in 2030 een energie-neutrale gemeente te zijn. Zonder wie De Bilt nu niet op de duurzaamheidskaart zou hebben gestaan. Want van een lege duurzaamheidsagenda zijn we inmiddels een toonaangevende middelgrote gemeente geworden: Gemeenten komen bij ons kijken hoe wij het doen, en dankzij de korte lijntjes van burgemeester Sjoerd Potters komen zelfs Tweede Kamerleden bij ons kijken'.

Onderop
'Eén van de overtuigingen van Martijn de Loor is dat veranderingen vooral 'van onderop' gevoed moeten worden: vanuit de eindgebruikers, vanuit de gemeenschap. Niet voor niets heeft hij de G van BENG! (Biltse Energie Neutrale Gemeenschap) groot belang meegegeven. Deze overtuiging vormt de grondslag van BENG!. De organisatie, met inmiddels tweehonderddertig leden, is gezien en gewaardeerd in de gemeenschap en heeft uitstekende relaties met andere lokale verbanden van burgers, instellingen en bedrijven. Daarin speelde Martijn de Loor een doorslaggevende rol'.

Het is de tweede keer dat de Duurzaamheidspenning werd uitgereikt. In 2014 ontvingen 'De Vrienden van het Van Boetzelaerpark' de eerste penning als voorbeeld voor de manier waarop een groep bewoners zich inzet voor het behoud van natuurschoon en recreatie, voor nu en voor de komende generaties.

Blije gezichten bij het dankwoord van Martijn de Loor.