Leerlingen en leerkracht druk bezig om het podium in orde te maken waarop de musicaluitvoering gegeven zal worden.
Leerlingen en leerkracht druk bezig om het podium in orde te maken waarop de musicaluitvoering gegeven zal worden.

Uitdaging voor Martin Luther Kingschool

Algemeen Jeugd

Wat doe je als school wanneer de vaste locatie voor het uitvoeren de musical voor groep 8 niet beschikbaar is. Voor dat probleem staat de Martin Luther Kingschool (MLK) in Maartensdijk. Zo veel geschikte locaties zijn er niet in het dorp.

door Kees Diepeveen

Jaarlijks wordt de musical van groep 8 in de toneelzaal van de Vierstee opgevoerd. Genoeg ruimte om ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's etc te ontvangen. Door de renovatie van het complex is de toneelzaal dit jaar niet beschikbaar. Directeur Arjan Dam en zijn team moesten dit keer een andere oplossing bedenken.

Improviseren met gym
'Vanaf half mei is de Vierstee niet beschikbaar. Dat levert al de nodige improvisatie op' aldus Arjan Dam 'omdat we ook onze gymlessen in de Vierstee hadden. Wanneer het droog is kunnen we buiten op het schoolplein gymmen. Wanneer het slecht weer is moeten we dat in de school doen. We hebben een vakleerkracht voor bewegingsonderwijs op bepaalde dagen en die kun je niet weg sturen. Gelukkig is deze collega zo creatief dat hij zelfs de kinderen in hun lokaal een leuke gymles weet aan te bieden'.

Climax
Uiteindelijk is het besluit genomen de afscheidsmusical van groep 8 op het interne plein in de school te houden. Arjan: 'Natuurlijk is de locatie helemaal niet zo verkeerd. Afscheid nemen van de school in de school heeft ook wel wat. Dat geldt ook voor ouders die afscheid nemen van de school. Alleen brengt het heel veel extra werk met zich mee in een periode waarin het toch al zo druk is. We werken in het eind van het jaar naar een climax toe: rapporten maken, rapportgesprekken voeren, avondvierdaagse en schoolreisjes organiseren, gesprekken met ouders etc. Gelukkig kunnen we voor de musical rekenen op de medewerking van een actieve groep ouders. Met elkaar naar een goede afsluiting van het jaar werken geeft ook heel veel energie'.

Musical
Op zo veel mensen ontvangen op school en een musical opvoeren is de school niet ingericht. Zaken als stoelen, verlichting, microfoons, gordijnen etc. moeten worden aangeschaft. Ook moet decoratie gemaakt worden passend bij de musical op en rond het podium. 'Leraar van groep 8 Michiel van de Berg heeft een bestaande musical bewerkt en oefent dit met zijn leerlingen in de school zodat de andere leerlingen daar al iets van meekrijgen' aldus Arjan en hij vervolgt: 'Je merkt dat de sfeer verandert, je werkt naar de voorstelling toe. Het enthousiasme bij kinderen en ook ouders groeit. Het heeft er vast ook mee te maken dat het besef sterker wordt dat het de laatste periode op school is'. 

Piraten
De musical heet "Alles overboord" en gaat over piraten. Er worden drie uitvoeringen gegeven. Eerst voor de kinderen van school, daarna voor broers en zussen en dan voor de ouders. Bij de laatste voorstelling met de ouders is het echte afscheid van de school en daar hoort ook een leuk afscheidswoordje bij voor de kinderen.

Arjan Dam eindigt met de uitspraak dat de school een goed voorbereidde groep leerlingen aflevert aan het voortgezet onderwijs. 'De leerlingen hebben dit schooljaar met Chromebooks kunnen werken. Dat is in het vervolgonderwijs gemeengoed. We hebben ze daar op kunnen voorbereiden. De leerlingen konden hun werkstukken en huiswerk op de Chromebooks maken en het als zoekmedium gebruiken. Vanuit huis konden de leerlingen inloggen op het account van school. Daar hebben ze goed aan kunnen wennen. Nu nog een goede musical afleveren in ons schoolgebouw om het schooljaar echt voor iedereen goed af te sluiten'.