Maak boordevol zelfvertrouwen een goede start op de nieuwe school.
Maak boordevol zelfvertrouwen een goede start op de nieuwe school.

Driedaagse training 'Plezier Op School' voor aanstaande brugklassers

Algemeen Jeugd

Na de zomervakantie naar de brugklas? Leuk, maar ook spannend, dat is heel gewoon en hoort er bij. Speciaal voor aanstaande brugklassers organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) De Bilt de training: Plezier Op School.

door Kees Diepeveen

Plezier Op School helpt de aanstaande brugklasser om met meer zelfvertrouwen een start te maken op een nieuwe school.

Ontspanningsoefeningen
Tijdens de laatste week van de zomervakantie gaan de trainers van het CJG met maximaal 10 deelnemers van 10.00 – 14.00 aan de slag. De kinderen in de groep zijn leeftijdsgenoten van elkaar en gaan allemaal voor het eerst naar de middelbare school. Doordat de kinderen in hetzelfde schuitje zitten kunnen zij veel steun en (h)erkenning bij elkaar vinden. Contact leggen met anderen is een belangrijk onderdeel van de training; Hoe zet je de eerste stap? Hoe begin je op je eerste schooldag een gesprekje in de pauze? Hoe houd je een gesprek op gang? Maar ook moeilijke situaties, zoals 'Wat moet ik doen als ik gepest word?, of Hoe kan ik positiever denken?, komen aan bod in de training. Door middel van praktische oefeningen zoals rollenspelen, ontspanningsoefeningen etc., worden sociale vaardigheden geoefend en wordt geleerd hoe met spanning en gevoelens om te gaan.

Ervaringsdeskundigen
Vorig jaar is in de training voor het eerst samengewerkt met twee middelbaarscholieren uit de derde klas. Zij kwamen een dagdeel helpen door hun ervaring van de middelbare school te delen met de groep. De deelnemers uit de groep konden hun vragen stellen aan de scholieren. Doordat zij ervaringsdeskundigen zijn staan zij nog dichter bij de belevingswereld van de kinderen.

Ouders
De laatste trainingsdag, tijdens het laatste uur van de training, worden de ouders van de deelnemers uitgenodigd. De deelnemers kunnen dan aan de ouders vertellen wat zij in de driedaagse training hebben geleerd.

Er is nog plek om mee te doen met de aankomende training Plezier Op School. Start een leerling na de zomer als brugklasser en lijkt het hem leuk om mee te doen? Neem dan contact op met het CJG De Bilt. Deelname is kosteloos en aanmelden kan via info@cjgdebilt.nl. Na aanmelding neemt het CJG De Bilt contact op voor het maken van een kennismakingsafspraak. Kijk voor meer informatie op de website: www.cjgdebilt.nl.