Veel leerlingen vinden het spannend om naar een nieuwe school te gaan: v.l.n.r. Shiraz, Liv, Meike, Linde en Felix.
Veel leerlingen vinden het spannend om naar een nieuwe school te gaan: v.l.n.r. Shiraz, Liv, Meike, Linde en Felix.

Vrij onderwijs op Het Zonnewiel

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Het Zonnewiel is een basisschool voor vrij schoolonderwijs in De Bilt. Op deze school gaat onderwijs verder dan alleen goed leren lezen of rekenen. Ieder kind kan hier zijn of haar eigen talenten ontdekken en ontwikkelen.

Dat vraagt om onderwijs dat verbreedt en de ontwikkeling van een vrije persoonlijkheid aanmoedigt in cognitiviteit, inventiviteit, originaliteit en creativiteit.m Natuurlijk leren de kinderen op Het Zonnewiel alles wat ook andere kinderen leren op andere basisscholen: rekenen, taal en topografie. Maar onderwijs gaat verder op de vrije school.

Felix, Liv, Shiraz en Linde zitten alle vier al 10 jaar op Het Zonnewiel. Meike pas vanaf groep zes. 'Voordat ik op deze school terechtkwam, zat ik op een school in Amersfoort. Omdat ik hier werd gepest kwam ik bij Het Zonnewiel terecht. Echt een heel andere school. Hier is iedereen aardig voor elkaar'. En dat is precies het streven van de vrije school. Kinderen stevig in hun schoenen laten staan, zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen en samen te werken met anderen in de huidige, snel veranderende omgeving.

Volgens het vrije onderwijs hebben kinderen meer nodig dan alleen verstand om zich te kunnen redden in de toekomst. Daarom biedt Het Zonnewiel een breed onderwijspakket aan met vakken als toneelspelen, dansen en zingen. 'Op school zingen wij elke dag', vertelt Liv uit groep acht, dat zullen wij wel missen als wij in september naar een andere school gaan'.