Ilse, Fenne en Astrid (van links naar rechts) zijn blij met Snappet.
Ilse, Fenne en Astrid (van links naar rechts) zijn blij met Snappet.

Anders denken met Snappet

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Meer dan 2.800 basisscholen in Nederland werken inmiddels dagelijks in de klas met tablets voor hun leerlingen en bijna alle scholen kozen voor Snappet. Snappet is dan ook het grootste digitale onderwijsplatform van Nederland en daarnaast in tien andere landen actief.

Afgelopen schooljaar startte Wereldwijs in Bilthoven met het nieuwe systeem. 'Alle leerlingen van groep vier t/m groep acht hebben sinds dit jaar hun eigen tablet', vertelt leerkracht Hans Guikers van Wereldwijs. 'Het mooie van dit systeem is dat het elke leerling uitdaagt om zich optimaal te ontwikkelen, op zijn of haar eigen niveau. En het systeem biedt leerkrachten zich meer bezig te houden met het vak', vervolgt Guikers.

Bolletje
Het is dan ook een mooi systeem: elke leerkracht kan zijn eigen leerlingen goed in de gaten houden. Als na een paar weken blijkt dat een leerling onvoldoende resultaten behaalt binnen een bepaald vak, wordt dit direct zichtbaar via het systeem. 'Wij maken dagelijks opgaven op school. Als een fout antwoord is gegeven, krijg je een rood bolletje achter de vraag, bij een goed antwoord een groene', legt Astrid uit groep acht uit. Zij vervolgt: 'Na verloop van tijd ziet de meester dan wat wel en niet goed gaat en welke stof hij nog een keer met mij moet behandelen'. Snappet stelt leerkrachten zo in staat om sneller in te grijpen bij onvoldoende kennis van een leerling binnen bepaalde kernvakken, terwijl andere leerlingen gewoon kunnen doorgaan met de stof waarmee zij bezig zijn. Zo ontwikkelt iedere leerling zich in zijn eigen tempo en op eigen niveau. Na voldoende resultaat kan de leerling weer verder met de stof, met moeilijker vragen. Guikers: 'Snappet werkt met groene en rode bolletjes, het systeem geeft een indruk van de leerling en geen cijfers. Dat is dus een andere manier van denken'.

Gedichten
Snappet heeft vele voordelen binnen het onderwijs: tijdwinst, inzicht en overzicht voor leerkracht en leerling en hogere leerresultaten voor leerlingen van alle niveaus. Guikers: 'Voordat wij Snappet konden doorvoeren op school, moesten alle leerkrachten op cursus om met het systeem te leren werken. Wij kregen aan het begin van het jaar dan ook heel wat missers te verduren. Gelukkig is er dan goed contact met de medewerkers van Snappet'. Omdat wij de hele dag met ons werkpakket van Snappet bezig zijn, zien wij ook weleens fouten in het systeem. Dat geven wij dan door aan de meester, zodat hij contact kan opnemen met een medewerker van Snappet', vult Ilse, leerling groep acht, aan. Ook Fenne van Weel vindt het een fijn systeem. Snappet motiveert haar om het beste uit haarzelf te halen, omdat zij meer aandacht krijgt en haar bij de les houdt. Behalve rekenen en topografie vindt zij ook taal erg leuk. Daarom heeft zij meegedaan met een wedstrijd 'gedichten schrijven', en gewonnen. Haar gedicht 'Soms ben ik bang dat....' wordt nu geplaatst in een bundel met 100 gedichten. Hoe mooi is dat!

Leerkrachten van Wereldwijs zijn verguld met Snappet. Leerlingen zijn beter te volgen en de leerkracht ziet direct of een leerling meer of minder doet op een bepaalde dag. Het systeem heeft ieder jaar diverse updates, zodat leerlingen altijd met de nieuwste versie kunnen werken en het beste uit zichzelf naar boven kunnen halen.