Logo vierklank.nl
Impressie van de demonstratie van de selectiegroep.
Impressie van de demonstratie van de selectiegroep. (Foto: Nathalie Hondius)
Sport

Turners trainen zich suf

Zaterdag 24 juni organiseerde SV Irene uit Bilthoven de clubkampioenschappen voor haar leden. Op deze dag laten de deelnemers zien wat zij afgelopen jaar allemaal hebben geleerd. Vaders, moeders, opa's en oma's kwamen hun (klein)kinderen dan ook aanmoedigen om het beste uit zichzelf naar boven te halen.

door Walter Eijndhoven

Voor deze grote dag moest natuurlijk wel een jaar lang worden getraind, tot de laatste dagen aan toe. Hieraan moet nog iets worden verbeterd, dat kan nog iets beter, benen nog iets meer bij elkaar houden, alles moet perfect worden uitgevoerd tijdens de oefeningen. En clubkampioen wordt je natuurlijk niet zomaar.

Puntenaftrek
'Onze kids Alexander, Martijn en Patrick trainen een paar uur in de week en dat voor een wedstrijd die maximaal één minuut duurt', vertelt Bert Groenewegen uit Bilthoven. 'Het hele ritueel vóór de wedstrijd duurt langer dan de wedstrijd zelf. Eerst begint het opmarcheren (in groepjes naar de toestellen), dan een warming-up om de spieren los te maken, gevolgd door inturnen op de verschillende toestellen. Pas dan begin je aan de wedstrijd. Als je een beetje wil meedoen in deze sport, moet je vooral veel trainen en er alles voor over hebben. Turnen is dan ook een moeilijke sport. Bij de kleinste fout vindt al puntenaftrek plaats', vervolgt hij. Nathalie, moeder van de drie kids vult aan: 'De jury gaat ervan uit dat je zo'n oefening perfect uitvoert, maar als je maar íets fout doet, je benen niet recht houdt, verkeerd afspringt of niet direct stilstaat na een sprong, krijg je direct puntenaftrek en dan kan het hard gaan'.

Martijn en Patrick trainen al twee jaar bij SV Irene. En doen het best goed in deze sport. Bij de broertjes zie je steeds meer spiermassa ontstaan. 'Daarom ben ik vorig jaar ook gaan turnen. Ik zou het niet leuk vinden als mijn twee broertjes straks heel gespierd zijn en ik niet', legt Alexander uit. Helaas viel hij net niet in de prijzen, maar hij moest dan ook tegen de vier besten van zijn niveau. Zijn broertjes Patrick en Martijn eindigden op de eerste en tweede plaats.

Meer berichten