Wethouder Anne Brommersma en Otto van Boetzelaer hebben een biologisch groentepakket overhandigd gekregen.
Wethouder Anne Brommersma en Otto van Boetzelaer hebben een biologisch groentepakket overhandigd gekregen.

Slow Food-markt op landgoed Eyckenstein

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Boerderij en Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk hielden op zaterdag 17 juni een open dag. De eerste Slow Food Utrecht markt was op het terrein van Boerderij Eyckenstein aan de Eikensteeg 13 te Maartensdijk en duurde van 10.00 tot 16.00 uur.

Boeren en producenten toonden hun producten; men kon ruiken en proeven. De markt was een initiatief van Slow Food Utrecht in samenwerking met Boerderij en Tuinderij Eyckenstein. Wethouder Anne Brommersma opende de 'Slow Food Market'.

Op Boerderij Eyckenstein houden Jacob Beeker en Linda Heemskerk op verantwoorde wijze Jersey stiertjes. Er worden ook varkens en kippen op natuurlijke wijze gehuisvest en men is reeds gestart met het inzaaien van een wintervoedselakker met brede randen vol bloemen. Boerderij Eyckenstein heeft ook een boerderijwinkel. Op tuinderij Eyckenstein teelt Luuk Schouten biologische groenten en Agnes Looman kruiden.

Jonge stieren hebben voor biologische melkboeren geen functie. Vroeger gingen deze kalveren direct naar de slacht; Beeker geeft de dieren een goed leven: 'Wij sturen in onze bedrijfsvoering niet primair op groei van de dieren, maar op dierenwelzijn, waar de groei van het dier logischerwijze op volgt. Dit langzaam gegroeide, natuurlijk gehouden vlees is gezond en heerlijk en verantwoord om te eten'.

Beweging
Wethouder Anne Brommersma: 'De gemeente De Bilt heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en streeft een energieneutraal beleid na en bevordert een circulaire (kringloop-)economie'. De wethouder van duurzaamheid en milieu zegt te gaan voor een groen en sociaal De Bilt. Zij constateert tot haar verrassing een heel nieuwe beweging: 'Dit voorjaar een Voedselcafé en de oprichting van BiltsHeerlijk, dat zich inzet voor versterking van het lokale voedselsysteem. Het Voedselcafé werd georganiseerd om lokale betrokkenen met elkaar in gesprek te laten gaan over manieren om het lokale voedselsysteem te versterken. Het eerste Voedselcafé van de gloednieuwe Stichting BiltsHeerlijk werd gehouden in de Oranjerie van tuinderij Eyckenstein te Maartensdijk. In die ontwikkeling past ook deze eerste Slow Food Markt; een echte boerenmarkt'.

Initiatief
De wethouder constateerde ook dat dit de eerste keer was van een hopelijk jaarlijks evenement met producenten uit de streek: veel uit De Bilt (koffie en bonbons van Bonbon Margo uit De Bilt, vlees van de Jerseystiertjes van Jacob en Linda, groente en kruiden van Tuinderij Eyckenstein en Agnes Kruiden en nog veel meer) maar ook Amelisweerd (brood) en Leusden (Eemlook – allerlei soorten knoflook). 'De Initiatiefnemers zijn Luuk Schouten (Tuinderij) en Jacob Beeker (Boerderij). Luuk was ambtenaar en later adviseur. Hij heeft het kantoor vaarwel gezegd en is nu huurder van Tuinderij Eyckenstein. Jacob zat in de ICT en heeft samen met Linda dezelfde stap gezet: hij is pachter van Boerderij Eyckenstein. Beiden uit loondienst, nu een eigen bedrijf. Jacob vertelde: 'Dat is ook het mooie, het zijn je eigen producten en wat er mis gaat….. dat komt niet in de winkel'. Zij boeren op de gronden van de familie van Boetzelaer, die kiest voor biologische boeren op de terreinen van het Landgoed. Zo ook de kruidentuin van Agnes Looman. Een mooie samenwerking: in de winkel van Jacob en Linda vindt men ook de producten van Luuk en Agnes'.