Logo vierklank.nl
 De muzikanten vlak voor het vertrek naar TivoliVredenburg in Utrecht.
De muzikanten vlak voor het vertrek naar TivoliVredenburg in Utrecht.
Muziek

Spannende auditie voor Méér Muziek in de Klas

Ook dit jaar is er weer een spectaculaire muzikale wedstrijd voor basisschoolleerlingen met als doel meer muziek in de klas te krijgen. Ruim 4000 kinderen strijden de komende tijd om een plek in de allergrootste schoolband van Nederland. Op basis van een ingezonden filmpje werden 109 klassen uitgenodigd hiervoor auditie te komen doen. Zij kregen bij het verfijnen van hun act hulp van een professionele vakleerkracht.

door Guus Geebel

Van de klassen die in aanmerking kwamen was de klas van juf Linda Kuijt van de Julianaschool in Bilthoven er één. Het filmpje van hun bijdrage was opgenomen in het Walter Maas Huis. Op dinsdag 13 juni vertrokken de deelnemers met de trein naar TivoliVredenburg in Utrecht om voor een jury hun bijdrage te presenteren. Dertig scholen uit de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht kregen allemaal tien minuten om hun muzikale act op te voeren. 'We waren halverwege aan de beurt en brachten het lied Pirates of the Caribbean, vandaar dat we in piratenkleding gegaan zijn', vertelt Linda Kuijt. 'Joke Firet heeft de tekst erbij geschreven. Er mocht geen dirigent bij de uitvoering zijn. Een leerling gaf aan wanneer begonnen moest worden en twee klassenvertegenwoordigers kondigden het programma aan en stonden de jury te woord. Gedurende het optreden voerde Max Overtoom een breakdance uit.'

Trots
Bij de audities gaan klassen per provincie de strijd met elkaar aan. Uit elke provincie gaan drie klassen door naar het nieuwe familieprogramma 'Lang Leve de Muziek Show', dat vanaf het najaar elke zaterdagavond op NPO Zapp te zien is. De twaalf winnaars van de shows krijgen de ultieme hoofdprijs, met de allergrootste schoolband optreden voor Koningin Máxima tijdens Het Kerst Muziekgala 2017. Op 3 juli hoort de groep van juf Linda of de klas door is. 'Ik ben enorm trots op ze, niet alleen om de act die ze hebben neergezet, maar ook hoe ze ermee omgingen en met elkaar samenwerkten om het geheel goed neer te zetten. Ik heb goede hoop want het is niet niets als 34 kinderen allemaal een instrument bespelen. We wachten nu maar af, het was in ieder geval superleuk om te doen.' De jury had na afloop lovende woorden.

Meer berichten