Logo vierklank.nl
Leerlingen van het Groenhorst College nodigden 11 ouderen uit voor een rondleiding op school en een lunch.
Leerlingen van het Groenhorst College nodigden 11 ouderen uit voor een rondleiding op school en een lunch.
Algemeen

Eet Mee! In je buurt weer geslaagd

'Wat leuk om elkaar nu eens te spreken', hoe vaak zeggen buurtgenoten dat niet tegen elkaar? Wel, vorige week was weer een kans om die leuke buurman of -vrouw eens beter te leren kennen tijdens een gezellig etentje of een zomerse lunch. Maar niet getreurd, volgend jaar is er weer een nieuwe kans.

door Walter Eijndhoven

Niet alleen particulieren, maar ook steeds meer bedrijven, scholen en andere organisaties staan open voor ontmoetingen met buurtgenoten. Elkaar ontmoeten is booming! Alweer voor het zevende jaar organiseert Stichting Eet mee! in De Bilt het project Eet mee! in je buurt. Met haar andere formules maakt de stichting, na een intake, een zogenaamde match op maat, voor een gezellig etentje bij iemand thuis. Bij Eet mee! in je buurt gaat het anders: hier maakt de stichting geen match, maar zorgt voor mooie uitnodigingskaarten, waarmee iedereen zelf mensen kan uitnodigen voor een kop koffie, of voor een etentje. En altijd geldt: samen eten zorgt voor ontmoeting en verbinding.

Moeder
'In de week van 12 t/m 18 juni deden weer vele Biltse particulieren, scholen, bedrijven en organisaties mee met een leuke activiteit, zoals een high tea in de Schutsmantel in Bilthoven en een ' low coffee' in WVT. Morgana Nederland nodigde collega-ondernemers uit voor een lunch, kinderen van BSO De Leeuwerik bewoners uit de buurt en ook leerlingen van het Groenhorst College in Maartensdijk maakten iets lekkers voor bewoners in de wijk ', vertelt Marijke Heezen, medewerkster bij Stichting Eet mee! Zij vervolgt: 'Maar ook veel particulieren doen mee. Eéntje nodigde zelfs zijn moeder uit'.

Engels
Zes leerlingen van het Groenhorst College uit Maartensdijk nodigden elf buurtbewoners uit, om op school langs te komen voor een lunch en een rondleiding door de school. 'Als school doen wij graag mee aan dit project', vertelt Monique Neppelenbroek, docente Engels. 'Hoe leuk is het om je leerlingen zo bezig te zien met ouderen. En voor hen kleeft hieraan nog een voordeel, zo kunnen zij ook weer aan hun stageplicht voldoen', vertelt zij verder. Na het voorstelrondje van zowel ouderen als jeugd, begint de rondleiding. Een paar ouderen kennen de school nog vanuit hun jeugdjaren en vinden het leuk om weer eens door hun oude school te lopen. De zes leerlingen leggen uit hoe de lessen op school verlopen en hoe bijvoorbeeld wordt omgegaan met leerlingen met ADHD. En dat komt tegenwoordig heel veel voor. Neppelenbroek: 'Voor moeilijke of lastige leerlingen hebben wij de ' supportklas' , één op één krijgen zij hier les van een docente, tot soms wel drie maanden aan toe. Ook Dirk heeft een tijdje in deze klas moeten doorbrengen. Hij vertelt: 'Ondanks dat ik best een moeilijke leerling was, ben ik toch blij dat ik naar de supportklas moest. Ik haal nu veel hogere cijfers, op een hoger niveau'. Na de rondleiding volgde nog een lunch om elkaar beter te leren kennen.

Formule
Annelies Kastein is in 2007 gestart met Eet mee! bij Utrechters aan tafel, voor iedereen die het leuk vond om nieuwe mensen te leren kennen. Al snel bleek de formule zo succesvol dat de Stichting Eet mee! in het leven werd geroepen. Inmiddels is deze stichting een begrip en zijn duizenden eetmatches gemaakt voor senioren en studenten, mensen die hier zijn opgegroeid en vluchtelingen, alleengaanden en gezinnen. Eerst alleen in de regio Utrecht, maar inmiddels ook daarbuiten. Kastein: 'De Stichting kan goed hulp gebruiken. Zoekt u zinvol en leuk vrijwilligerswerk, help ons dan om meer waardevolle ontmoetingen mogelijk te maken. Daarvoor zijn verschillende functies beschikbaar'. Voor meer informatie: www.eetmee.nl

Meer berichten