Don Quichot en Sancho Panza op Landgoed Eyckenstein met op de achtergrond muzikanten van de KBH.
Don Quichot en Sancho Panza op Landgoed Eyckenstein met op de achtergrond muzikanten van de KBH. Foto: Reyn Schuurman

Vijf prachtige voorstellingen

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

'Don Quichot' is één van de literaire meesterwerken, die bijna iedereen kent. Met deze zin opent het programmaboekje, dat hoorde bij de vijf voorstellingen, welke Theater in 't Groen vorige week verzorgde in het park van landgoed Eyckenstein in Maartensdijk.

Met vijf meer dan uitverkochte goed geslaagde opvoeringen heeft Theater in 't Groen meer dan bijgedragen ook dat laatste stukje onbekendheid weg te werken en evenaarde zij het succes van eerdere voorstellingen op het Landgoed in 2013. Theater in het Groen - al 10 jaar hét theatrale buitenbeentje in De Bilt- zorgde opnieuw voor vijf pareltjes in haar theatergeschiedenis door haar voorstellingen in een eigentijdse bewerking van het wereldberoemde boek van Miguel Cervantes. Schrijver en regisseur Timon Blok actualiseerde het verhaal, waarbij Don Quichot, samen met zijn trouwe knecht Sancho Panza, in een Spaans tapasrestaurant belandt en daar zijn ridderidealen in de praktijk probeert te brengen. Maar dromen blijken gevaarlijke dingen te zijn, wanneer de gasten zich verliezen in hun fantasie en spel en werkelijkheid steeds meer door elkaar gaan lopen.

Eyck
In het toneelstuk lopen, naast de monsters, reuzen, dolende ridders en apothekers, nog twee frappante personages rond. Ze passen niet in het verhaal, ze passen niet in het stuk, ze passen eigenlijk nergens bij: de historische personages Adriaan Eyck (1725 - 1802) en zijn vrouw Adriana Lammens (1740 - 1786). Wie waren ze en hoe komen ze in het stuk terecht? Adriaan Eyck kwam uit een voornaam, adellijk geslacht. In 1777 verkocht de toenmalige eigenaresse Christina van Wijck het landgoed Eyckenstein aan Adriaan Eyck. Eyck bracht veel verbeteringen op het oude landgoed tot stand. Daarnaast heeft hij zijn sporen nagelaten in het landschap: grote stukken drassig moerasland ten westen van het landgoed werden drooggelegd en beplant met bomen ten behoeve van de houthandel. Op het terrein is nog steeds het afwateringskanaal te zien dat door Maurits werd aangelegd.

Harmonie
Landgoed Eyckenstein was in 2013 de plaats van handeling en het prachtige decor bij de Shakespeare-voorstelling 'Wat u maar wilt'; ook toen een meer dan geslaagde uitvoering met rond de 1400 bezoekers. De ontstaansgeschiedenis van Don Quichot valt samen met de ontstaansgeschiedenis van het huidige landhuis Eyckenstein begin 17de eeuw. Het kon dus niet uitblijven, dat de historie van het landhuis ook nu gekoppeld werd aan deze voorstelling van Don Quichot en dat Theater in 't Groen daar opnieuw domicilie vond. Voor deze voorstelling werkte Theater in 't Groen samen met de Koninklijke Biltsche Harmonie. De live uitgevoerde muziek gaf de voorstelling een extra lading in het park van Eyckenstein in Maartensdijk.

Adriaan en Adriana Eyck, historische bewoners van Eyckenstein.
Afbeelding
Afbeelding