Inge de Bos krijgt onder toeziend oog van de kunstenares en Saskia Teunissen de Demeter speld uitgereikt.
Inge de Bos krijgt onder toeziend oog van de kunstenares en Saskia Teunissen de Demeter speld uitgereikt.

Hospice Demeter viert tienjarig bestaan

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Op vrijdag 16 juni vierde Academisch Hospice Demeter het tweede lustrum. Heel veel mensen die zich de afgelopen tien jaar op enigerlei wijze verdienstelijk voor het hospice hebben gemaakt woonden het feest bij. De lustrumviering werd mogelijk gemaakt door Rotary Groot Bilthoven. De serviceclub stelde op het gazon van gemeentehuis Jagtlust een grote feesttent beschikbaar en leden zorgden ervoor dat het de gasten aan niets ontbrak.

Directeur Saskia Teunissen van het hospice verwelkomt bij de opening de 'demeterianen' en in het bijzonder burgemeester Sjoerd Potters. 'Tien jaar Demeter is tien jaar zorgen voor mensen in de laatste fase van hun leven en hun naasten. Tien jaar Demeter is tien jaar zorgen voor elkaar en dat komt het beste tot uiting in het samenzijn hier vanavond. Met deze reünie willen we tot uiting laten komen dat we de samenwerking in het zorgen voor kwetsbaren heel erg waarderen. Tien jaar leven, werken en zorgen langs de vier kernwaarden van Demeter: respectvol, deskundig, vernieuwend en huiselijk', aldus Saskia Teunissen.

Vernieuwing
Burgemeester Sjoerd Potters noemt een hospice een voorziening die een toegevoegde waarde kan zijn voor mensen die daar gebruik van moeten maken. Hij noemt de kernwaarden respect en huiselijk heel mooi, omdat die in de laatste fase van je leven zo belangrijk zijn. Saskia Teunissen vertelt dat de toekomst langs de lijn van vernieuwing vormgegeven moet worden. 'We hebben nieuwe dingen uitgeprobeerd die niet perse aansluiten bij een groot deel van de mensen.' Zij vindt 'vernieuwend' misschien wel de moeilijkste van de vier kernwaarden. Als voorbeeld noemt zij het onderzoek naar de houding van sterven. 'Uit ervaring weten we dat mensen die gaan overlijden angst hebben. Zij hebben dan het beeld in hun hoofd van het moment van sterven van dierbaren. Dat is dan vaak het beeld van lijden, gelegen op de rug met de mond open en nare geluiden. Dat ziet er onaangenaam uit. We zijn gaan onderzoeken of de houding van slapen in de laatste dagen van het leven niet beter is. Het was een behoorlijk controversieel onderzoek in het hospice. We hebben wel gemerkt dat het bij een belangrijk deel van de patiënten aansluit, waardoor we meer comfort in de stervensfase kunnen brengen.'

Vieren
Willy Bloemink vertelt over haar ervaringen. 'Je moet inspelen op wat patiënten aangeven.' Zij doet dat voornamelijk intuïtief, maar medewerkers  worden daar ook in getraind. Willy noemt het een verrijking van haar leven. Inge de Bos startte op 21 juni 2007 het hospice. De burgemeester reikt haar een speld uit die vervaardigd is door kunstenares Victoria van den Bergh aan de hand van het Demeter-logo, een cirkel met een korenhalm.

Inge noemt het heel bijzonder om met zijn allen het tweede lustrum te vieren. 'Een hospice waar het leven geleefd wordt tot het einde toe. We zeiden bij het begin: En alleen is leven leven, als het tot de dood ontroert. Dat is nog steeds het motto waar we voor gaan. Er is onderzoek en ontwikkeling voor nodig, maar ook is nodig dat vrijwilligers en professionals zich inzetten. Er is samenwerking met allerlei organisaties voor nodig maar ook is nodig dat je viert dat je er bent', zegt Inge de Bos.