V.l.n.r. Henk Zandvliet, burgemeester Sjoerd Potters, FC De Bilt-voorzitter Rob Florie en Truus te Pas.
V.l.n.r. Henk Zandvliet, burgemeester Sjoerd Potters, FC De Bilt-voorzitter Rob Florie en Truus te Pas.

FC De Bilt op de kaart als eerste Fairtrade sportvereniging

Algemeen Sport

door Guus Geebel

Op Sportpark Weltevreden reikte burgemeester Sjoerd Potters zaterdag 17 juni een lovend juryrapport en het Fairtrade titelbord uit aan voorzitter Rob Florie van FC De Bilt. Daarmee werd de vereniging de eerste sportclub in Nederland die zich Fairtrade mag noemen.

De burgemeester is voorzitter van de Biltse Fairtrade jury. 'FC De Bilt gebruikt al jaren fairtrade producten als koffie en thee, maar jullie hebben nu ook vierhonderd wedstrijd- en trainingsballen met een fairtrade keurmerk. Daarmee geef je aan goede arbeidsomstandigheden ontzettend belangrijk te vinden. Veel voetballen worden in ontwikkelingslanden gemaakt en dat is heel mooi, maar dan willen we ook dat het echt op een eerlijke manier gebeurt', zegt de burgemeester bij de overhandiging.

Navolging
Voorzitter Henk Zandvliet van de plaatselijke werkgroep Fairtrade Gemeente vertelt dat de werkgroep scholen, kerken en in dit geval FC De Bilt helpt om de titel te behalen. Hij spreekt in het bijzonder zijn waardering uit voor Truus te Pas die hierbij een heel belangrijke rol speelt. 'Fairtrade krijgt steeds meer navolging. Er zijn in Nederland inmiddels 76 fairtrade gemeenten, twee fairtrade provincies, een waterschap in Friesland, scholen, kerken en restaurants.' Zandvliet noemt speciaal ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, waar vier miljoen fairtrade kopjes koffie per jaar worden geschonken. 'Jullie zijn de eerste sportclub en ik hoop dat het een stimulans is voor een heleboel andere sportverenigingen.'

Waardering
Henk Zandvliet prijst Rob Florie voor de inspanningen van FC De Bilt om ballen aan te schaffen die onder verantwoorde omstandigheden zijn vervaardigd. 'Tegen een eerlijk loon voor de mensen die ze maken. Op deze wijze levert de club daar een belangrijke bijdrage aan.' In het juryrapport is ook waardering voor de communicatie binnen de club over het thema eerlijke handel. De jury prijst FC De Bilt ook voor de organisatie van een speciaal Fairplay Toernooi afgelopen mei, waaraan verschillende fairtrade scholen deelnamen.