In Vuurtorens op de kaart vertelt Kees van Hamersveld 50 verhalen over vuurtorens uit alle windstreken, aangevuld met topografische kaarten.
In Vuurtorens op de kaart vertelt Kees van Hamersveld 50 verhalen over vuurtorens uit alle windstreken, aangevuld met topografische kaarten.

Bilthovenaar schrijft boek over vuurtorens

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Er gaat wellicht geen week voorbij of er verschijnt wel weer een nieuw boek. Ook de in Bilthoven woonachtige Kees van Hamersveld heeft zich de voorbije anderhalf jaar bezig gehouden met het samenstellen van een bijzonder boek; hierin staan een 50-tal vuurtorens centraal in de, op zich staande, verhalen. Vrijdag 16 juni is de presentatie ervan in De Bilt.

Geen vuurtorens is hetzelfde, ze staan op verschillende locaties en hebben ieder een eigen verhaal. Dat gegeven gebruikte Van Hamersveld voor zijn boek 'Vuurtorens op de kaart'. Na heel wat reizen is inmiddels één ding duidelijk: vuurtorens staan overal. Zelfs een in onze omgeving, gebouwd voor 'als de dijken breken' en het hoge water er voor zorgt dat Zeist aan zee komt te liggen.

Vuurtorens zijn in de laatste decennia regelmatig in het nieuws. De betekenis als hulpmiddel voor veilige navigatie van schepen, is sterk afgenomen en dus wordt door lokale overheden naar nieuwe bestemmingen gezocht. Het is daarbij goed te bedenken, dat vuurtorens gebouwd zijn om langsvarende schepen te waarschuwen voor gevaar en op die manier levens, van dikwijls onbekende zeevarenden, te redden.

Landmeter
Landmeter en vuurtorenpublicist Kees van Hamersveld geeft de lezer de kans om de wereld, die achter iedere vuurtoren schuilgaat, beter te leren kennen. Historische verhalen worden gekoppeld aan kaartfragmenten van de omgeving waar het gebeurde of aan de hand was. Natuurlijk hoort daar ook een afbeelding van die vuurtoren bij.

Format
Kees van Hamersveld is 9 jaar bestuurslid geweest van de Nederlandse Vuurtoren Vereniging (opgericht in 1992) en was tussen 2000 en 2014 de 'hofleverancier' van vuurtorenblad De Vuurboet. Slechts enkele van die verhalen zijn gebruikt voor zijn nieuwe boek; alleen als die pasten in het strakke format: steeds één verhaal, met één of enkele afbeeldingen plus nog een uniek kaartfragment. Samen met een vormgever en een tekstredactrice is er iets moois ontstaan. Zelfs in de 'vuurtorenwereld' is men verbaast over het resultaat.

Egmond
Vorige week is Vuurtorens op de kaart voor het eerst en officieel gepresenteerd in Egmond aan Zee, in de botenloods van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Ook hier was er lof en waardering; voor ieder reddingstation (er zijn er 45 in Nederland) schonk Van Hamersveld een boek voor op de koffietafel. In Vuurtorens op de kaart worden 50 verhalen verteld over vuurtorens uit alle windstreken, aangevuld met topografische kaarten. De verhalen hebben steeds weer een ander verrassend onderwerp; zoals: verdwenen vuurtorens, nieuwbouw, oorlogsgeweld, vogelleed, literatuur, lichtenlijnen, slavenhandel, etc. Zelfs Napoleons laatste reis kan men volgen. Verder is er speciale aandacht voor de vuurtorens, die Nederland bouwde in de tropen: Oost-Indië, de Kust van Guinee, Suriname en Klein Curaçao.

Op vrijdagmiddag 16 juni presenteert van Hamersveld zijn boek in De Bilt bij Bouwman Boeken (Hessenweg 168) aanvang 16.00 uur. De auteur blijft dan in de boekwinkel tot sluitingstijd (18.00 uur).