De Prinses Máxima Manege kreeg een cheque van 2.500 euro van de Lions Club Bilthoven 2.000. V.l.n.r. Marleen Faber, Mirande Waterlaat, Edwina Okker, Wendy de Graaff, Conny van der Linden, Mariëtte Scheltens en Iris Faber.
De Prinses Máxima Manege kreeg een cheque van 2.500 euro van de Lions Club Bilthoven 2.000. V.l.n.r. Marleen Faber, Mirande Waterlaat, Edwina Okker, Wendy de Graaff, Conny van der Linden, Mariëtte Scheltens en Iris Faber.

Mooie cheque voor Prinses Máxima Manege

Algemeen Dieren

door Walter Eijndhoven

Ter ondersteuning van de Prinses Máxima Manege in Den Dolder reikten de dames van de Lions Club Bilthoven 2000 op donderdag 8 juni een cheque uit ter waarde van 2.500 euro. Uit dankbaarheid bood de manege hen een workshop "coachen met paarden" aan, een bijzondere methode, waarbij het ervaren centraal staat.

De Prinses Máxima Manege is geen onbekende voor de dames van de Lionsclub. Al meerdere malen klusten zij voor hen, tot groot genoegen van beide partijen. Of het nu het adopteren van paard Evita betreft, of het opruimen van dekens op zolder, niets is hen teveel. Al jaren zijn zij de manege trouw. Ook donderdag 8 juni was het weer zover. Uit handen van de dames kregen Mariëtte Scheltens (Fondsenwerving) en voorzitter Thomas Posthumus Meyjes een cheque van 2.500 euro, opgehaald tijdens de kledingverkoop. Op een manege is altijd wel iets aan vervanging toe, dus zo'n bedrag komt altijd goed van pas.

Instrument
Om iets terug te doen bood de Prinses Máxima Manege de Lions Club een workshop aan, onder leiding van Elsbeth Tramper. 'Voordat ik begon bij deze manege werkte ik als toezichthouder bij De Nederlandsche Bank. Na enige tijd merkte ik dat ik daar niet happy was en eigenlijk liever mensen blij wil maken', zo vertelt Elsbeth Tramper, vertrouwenspersoon bij de manege. 'Ik nam ontslag bij De Nederlandsche Bank om sociale- en organisatiepsychologie te gaan studeren', vervolgt zij. Heel toevallig kwam in die tijd een functie van coach vrij bij de manege, die Tramper met beide handen aangreep. Tramper: 'Met een achtergrond in psychologie en bedrijfskunde ben ik nu werkzaam als coach/ trainer/adviseur met mensen binnen de context van organisaties. En ja, als instrument zet ik daarbij ook paarden in. Geweldig om te zien dat paarden vaak dingen naar boven halen, die je met woorden toch lastig kunt bereiken'.

Spiegel
Tijdens de workshop kregen de zes dames van de Lions Club de kans om te laten zien of zij in teamverband kunnen werken. 'De eerste keer dat wij als groep een paard zonder halster moesten begeleiden viel niet mee', vertelt Lions-lid Conny van der Linden naderhand. 'Het dier wilde elke keer een andere kant op', vervolgt zij. De tweede keer ging echter een stuk beter en slaagde het team voor de opdracht. Natuurlijk had de coach hier een goede verklaring voor. 'Paarden houden in hun gedrag een spiegel voor: het zijn gevoelige dieren en nemen niet alleen het non-verbale gedrag van mensen waar, maar ook de achterliggende intenties, waardoor zij bijvoorbeeld reageren op de wijze van samenwerken, leiderschap, congruentie en authenticiteit. Het werken met paarden is een leerzame, leuke, prikkelende en voor veel mensen nieuwe ervaring die veel indruk maakt', legt Tramper uit. Tijdens een tweede opdracht volgde nog een speeddate met een tweede paard met als opdracht: hoe krijg ik zijn aandacht? Kortom, een leuke en leerzame avond.

De Prinses Máxima Manege in Den Dolder biedt hippische activiteiten aan mensen met en zonder beperking om vooruitgang te bevorderen in hun welzijn en hun maatschappelijke mogelijkheden. Dit doen zij samen met vele betrokken vrijwilligers, onder begeleiding van professionals en op een paardwaardige wijze. Zij hebben twintig paarden op stal staan, zowel voor beginnende ruiters als gevorderden en voor ruiters/ amazones met een beperking.

Wie meer wil weten over de Prinses Máxima Manege: www.prinsesmaximamanege.nl