Logo vierklank.nl
 Alle leerlingen kregen een boek over het Bilts Hoogkruis.
Alle leerlingen kregen een boek over het Bilts Hoogkruis.
Jeugd

Burgemeester reikt boeken uit aan leerlingen Groenhorst College

door Walter Eijndhoven

Een aantal leerlingen van het Maartensdijkse Groenhorst College kreeg vrijdag 9 juni een gesigneerd boek over het Bilts Hoogkruis, uit handen van burgemeester Sjoerd Potters. Zij werkten mee bij het tot stand komen van een eigen film over de geschiedenis van het Bilts Hoogkruis. Zonder ook maar enige ervaring gingen zij aan de slag, met een mooie film als resultaat. En nu dan het boek.

Die film en het boek kwamen er natuurlijk niet zomaar. Eén van de onderwerpen die de Filmclub van de school behandelt is de geschiedenis van het Bilts Hoogkruis. Vragen als: wat is dat Bilts Hoogkruis eigenlijk en wat is de geschiedenis hiervan, kwamen aan de orde tijdens een masterclass, gegeven door Gert Landman van Stichting Bilts Hoogkruis. Maar voor het zover was, had dit nog heel wat voeten in aarde. Begeleidster Monique Neppelenbroek: 'Voordat die masterclass kon beginnen moest ik wel achttien leerlingen zover krijgen om mee te doen. Maud uit klas 2B kwam voor bijles bij mij en ik vroeg haar of zij misschien wilde meedoen met de film'. Maud voelde wel iets voor een masterclass van Landman: 'Ik had er meteen zin in en wilde wel een rol spelen in die film. Eigenlijk ben ik er niet meer weggegaan, zo leuk vond ik het'. Neppelenbroek vult aan: 'Niet iedereen was direct zo enthousiast als Maud hoor, maar na enig zoeken had ik dan toch achttien leerlingen: acteurs/ actrices, filmers, editers en scriptschrijvers'.

Rollen
Tijdens de masterclass liet Landman hen alle plaatjes zien die er op het Hoogkruis staan in het Van Boetzelaerpark in De Bilt. In elk geval moest er een scène in van een ridder, die naar Ierland ging en daar visioenen had, in een donkere grot. Op deze plaats verschenen mensen aan hem die hij vermoord had. Daarop besloot hij zijn leven te beteren en mensen niet meer te doden, maar te helpen en stichtte klooster Oostbroek. 'Wij wilden ook een scène met gravende monniken, die het landschap van gemeente De Bilt hebben gevormd: lange smalle stroken weiland met sloten ertussenin, die het water afvoeren naar een wetering en die weer naar de Vecht of de Kromme Rijn. Na deze masterclass werden de rollen verdeeld en begonnen de voorbereidingen', vertelt Neppelenbroek.

Talenten
Tijdens zo'n thema ontdekken leerlingen veel over hun eigen talenten en interesses. Zo komt Lianne erachter dat zij geschiedenis toch wel erg leuk vindt en blijft de leerstof beter hangen en Lars weet nu hoe een project op te zetten met anderen. Kevin uit klas 2A heeft inmiddels zijn roeping gevonden, hij wil een opleiding MBO Cameraman gaan doen. 'Ik hoop dat volgend jaar weer een interessant onderwerp op stapel staat. Wellicht iets over een neergestort vliegtuig in Groenekan, tijdens WOll'?: vertelt geschiedenisdocent Peter.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>