Het korps in 1941.(foto uit het archief van Wout van Winssen)
Het korps in 1941.(foto uit het archief van Wout van Winssen)

Brandweerposten Westbroek en Tienhoven samen

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Gemeenten De Bilt en Stichtse Vecht zijn van plan de brandweerposten Tienhoven en Westbroek samen te voegen. Aanleiding voor het plan is, dat dit volgens de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) efficiënter is.

Vanuit de veiligheidsregio wordt aangegeven hoeveel brandweerposten nodig zijn om de kwaliteit van de brandweer te waarborgen. De gemeenten zijn vervolgens verantwoordelijk voor de brandweerposten. Door bestaande posten samen te voegen op een centrale plaats blijft de kwaliteit van de brandweer volgens de VRU gewaarborgd.

Burgemeesters
De burgemeesters van De Bilt en Stichtse Vecht beamen dit: 'Veiligheid gaat over grenzen heen. Vanuit een fusiepost kan adequater en slagvaardiger worden opgetreden', zeggen beiden. In de intentieovereenkomst, die beide gemeenten hebben afgesloten, is als voorwaarde opgenomen dat het samenvoegen van beide posten geen nadelig effect mag hebben op de veiligheid in het gebied. Het Biltse College schrijft verder: 'Zodra wij meer duidelijkheid hebben over het voortbestaan van de andere brandweerposten in onze gemeente zullen wij de gemeenteraad hierover nader informeren'.

Nieuwbouw
Intussen heeft het Algemeen Bestuur van de VRU in november 2016 besloten om de brandweerkazernes en uitrukposten niet in eigendom over te nemen, maar van de gemeenten 'om niet' te huren. Dit nieuwe uitgangspunt betekent dat het aan de gemeenten is om hun kazernes en uitrukposten op het noodzakelijke onderhoudsniveau te brengen.

Uit onderzoek van de VRU blijkt, dat de brandweerposten Tienhoven en Westbroek niet of niet volledig voldoen aan de technische en of functionele eisen en dat voor beide posten vervangende nieuwbouw wordt geadviseerd. Om deze redenen hebben de gemeenten besloten een intentieovereenkomst aan te gaan en vervolgens een projectplan te gaan opstellen. In de intentieovereenkomst spreken beide gemeenten af dat ongeacht de locatie, de kosten voor uitvoering van het projectplan en eventuele nieuwbouw die daaruit voortkomt zullen worden verdeeld.

127 jaar
De voorgestelde samenvoeging betekent formeel het einde van de zelfstandige Westbroekse Brandweer, die ruim twee jaar geleden het 125-jarig jubileum vierde. In een artikel in De Vierklank ten tijde van dat jubileum tekende Koos Kolenbrander uit de mond toenmalig VRU bevelvoerder Herman Wesseling en toenmalig Westbroeks postcommandant Martin Groot op: 'De brandweer is van matig georganiseerd naar een zeer professionele organisatie uitgegroeid. Eind jaren '70 kwam het gebruik van ademlucht op en mocht een brandweerman geen baard meer dragen. Begin jaren 80 werd de Bescherming Bevolking (BB) opgedoekt en moest de brandweer deze taak overnemen. Halverwege de jaren 80 kreeg de brandweer de hulpverleningstaak erbij en werden de cursussen en opleidingen landelijk hetzelfde voor de vrijwilliger en beroeps. De lat wordt nog elk jaar hoger gelegd. De opleidingen worden zwaarder en de belasting van de vrijwilliger loopt tegen grenzen aan. Het werven van nieuwe leden wordt in de buitengebieden steeds moeilijker. Veel mensen willen zich niet meer binden op deze manier. Het vrijblijvende gaat er steeds meer vanaf en we gaan van vrijwilliger naar parttimer. Een regionale brandweer is geformeerd in 2010. Door het korps van Westbroek wordt samenwerking gezocht met Maarsseveen Tienhoven en dat gaat op een prettige manier toch vorm krijgen. De hoop is er dat de lokale binding wel blijft en dat brandweer Westbroek nog jaren dienstbaar mag zijn voor hun omgeving'.

Historie
De aanschafdatum 1890 van de verrijdbare spuit is als begindatum van het korps aangehouden, terwijl in oudere archieven al in 1782 over de brandweer is geschreven. De oude brandweerspuit is na aanschaf van de eerste brandweerauto door leden van de club Oud Roest gerestaureerd en wordt nog steeds onder de kerktoren bewaard. Tijdens de bezetting is de brandweerwagen, die toen in het Landbouwhuis in Achttienhoven stond door de Duitsers in 1941 gevorderd en na de bevrijding weer teruggevonden'. Westbroeker Wout van Winssen heeft wel 16 mappen in zijn archief over Westbroek gewijd aan de plaatselijke brandweer: 'De zin 'als je geluk had, ging je samen naar de brand' in het liedje 'M'n Opa' uit de populaire jeugdserie 'Ja zuster, nee zuster' vertolkt heel direct het gevoel dat 'een brand' in het dorp oproept. Kinderen zijn vaak al van jongs af aan in de brandweer geïnteresseerd. Hulp aan de medemens staat centraal. Gevoelens van sociale plicht om je naaste in nood ter zijde te staan, is waarschijnlijk de grootste drijfveer om bij de brandweer te gaan. Je dient als brandweerman 24 uur per dag beschikbaar te zijn. Dit streven sluit mooi aan bij de 'plichtsbrandweer' zoals deze voor 1890 in het dorp functioneerde. Je kreeg van de gemeente een dubbeltje per brand ter compensatie van misgelopen reguliere inkomsten, plus een gratis borreltje van de plaatselijke kroegbaas'.

De eerste brandweerauto uit 1934. (foto uit het archief van Wout van Winssen)
Leden van de brandweervereniging Bilthoven hebben zich gespecialiseerd in het opknappen van oude voertuigen.