Het KunstOrkest onder leiding van dirigent Joke Firet.
Het KunstOrkest onder leiding van dirigent Joke Firet.

Indrukwekkend slotconcert KunstOrkest

Algemeen Muziek

door Guus Geebel

Op 31 mei werd in de sporthal van het H.F.Witte Centrum in De Bilt het slotconcert van het KunstOrkest gehouden. Rond 400 muzikanten en zangers zorgden onder leiding van dirigent Joke Firet voor een geweldig spektakel, dat door een enthousiast publiek geestdriftig werd ontvangen.

Na een welkomstwoord door Martin de Boer, hoofd afdeling Muziek van het KunstenHuis, opende cultuurwethouder Hans Mieras het evenement. 'We leven in een wereld die wel wat harmonie kan gebruiken en dat is wat hier vanmiddag gebeurt.' De wethouder zegt ongelooflijk trots te zijn dat hij voor het grootste orkest van De Bilt mag staan. Het orkest wordt gevormd door drie scholen, twee harmonieorkesten en de muzikanten van Reinaerde. 'Door dit project dat twee jaar heeft geduurd leer je niet alleen in harmonie muziek maken, maar krijg je ook het besef dat je met zijn allen beter leert dan apart. Harmonie is wat je meerstemmig tot eenstemmigheid brengt.'   

Chinese nachtegaal
De titel van het eindconcert was: De Chinese nachtegaal. Corinne Weeda van het KunstenHuis vertelde de verhalen die ondersteund werden door muziekinstrumenten, liedjes en geluiden. Het KunstOrkest is een samenwerkingsproject van het KunstenHuis De Bilt-Zeist, Basisschool Wereldwijs, Julianaschool, Werkplaats Kindergemeenschap, Reinaerde, Koninklijke Biltse Harmonie (KBH) en de Brandweerharmonie. Het project ging op 7 oktober 2015 van start in de theaterzaal van Het Lichtruim. De muzikanten werden gedurende het project niet alleen begeleid door de muziekdocenten Anita van Soest, Dionne Nijsten, Jolanda de Koff, Martien de Kam, Jaap Firet, Wendela Lensvelt en Kees Paasen, maar ook door hulpdocenten, leerkrachten, ouders en cliënten van Reinaerde.

Muzikanten en zangers
Als muzikanten traden op: Leerlingen van groep 5 en 6 van Wereldwijs, Julianaschool, Werkplaats Kindergemeenschap, cliënten van Reinaerde en spelers van de KBH en de Brandweerharmonie. Leerlingen van groep 4 en 5/6 van de drie scholen zongen de liedjes en maakten bij enkele verhalen speciale geluiden. Het werd een gevarieerd programma met popliedjes, bekende kinderliedjes, grappige maar ook serieuze liedjes, waarbij alle instrumenten aan bod kwamen. De coördinatie van het geheel was in handen van Corinne Weeda, Yoni Strien, David van Son en Nienke Lindenhof. Een grandioos concert werd na afloop beloond met een ovationeel applaus.

Kleurrijke instrumenten maken het spektakel compleet.