Désiree van Kesteren (l) en Sharon Heesen (r) zijn blij met de nieuwe speeltuin in hun buurt.
Désiree van Kesteren (l) en Sharon Heesen (r) zijn blij met de nieuwe speeltuin in hun buurt.

Nieuwe vogelnestschommel speeltuin De Bilt

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Na ruim een jaar van hard werken is de speeltuin aan de Maurice Materlinckweg in De Bilt nu volledig opgeknapt. Diverse schommels, een wipkip, en vele andere toestellen staan goed in de verf en alles ziet er weer netjes uit. Het enige dat nog ontbrak was een vogelnestschommel en ook die kreeg nu een mooie plek.

Begin vorig jaar zag de speeltuin er nog mistroostig uit. Een afgebladderde wip, schommels en andere kapotte speeltoestellen vielen direct op. Maar daar is nu gelukkig niets meer van te merken. Alle toestellen staan netjes in de verf, de bankjes staan er mooi bij, eindelijk ziet de hele speeltuin er spic en span uit. Het enige dat nog ontbrak was een vogelnestschommel voor de kinderen en ook die wens ging nu, mede door Jantje Beton, in vervulling. 'Na het openingsfeest in augustus weten veel kids hun weg te vinden naar onze speeltuin. Zelfs kinderen uit verderop gelegen wijken komen hier met hun vriendjes spelen', vertelt buurtbewoonster Sharon Heesen. 'Het is zo leuk als je ziet hoeveel plezier die kinderen met elkaar hebben. Vaak komen ook oma en/of opa mee en regelmatig zitten hier ook buurtbewoners gewoon rustig een boek of krant te lezen', vervolgt zij. De speeltuin is niet alleen voor de kids. In de avonduren verzamelt de oudere jeugd zich in de speeltuin om met elkaar te chillen.

Jantje Beton
Désirée van Kesteren, één van de mede-organisatoren is ook erg blij met de nieuwe speeltoestellen. 'Onze speeltuin wordt door de gemeente nu zelfs aangemerkt als voorbeeld voor andere speelplekken'. Uiteindelijk ontbrak nog één toestel: een vogelnestschommel. Na contacten met Jantje Beton, één van de sponsors voor speelplekken voor kinderen, collecteerden diverse buurtbewoners afgelopen winter voor deze organisatie. Heesen: 'De helft van de collecte mochten wij houden voor een nieuwe vogelnestschommel. Bij Jantje Beton mag je de helft van het opgehaalde bedrag houden, mits je dit, als vereniging, besteedt aan 'buiten spelen voor kinderen'. Ook de gemeente legde een bedrag bij en wij zijn de deuren langsgegaan voor een donatie. Uiteindelijk hadden wij het bedrag voor de schommel bij elkaar en konden wij er ééntje aanschaffen. Ons 'project speeltuin'  is nu helemaal afgerond'.

Burgerparticipatie
'De gemeente is voor burgerparticipatie. Zij steunde ons weliswaar met een subsidie en hielp ons waar zij kon, maar de meeste werkzaamheden zijn verricht door vrijwilligers uit de buurt. Dat schept een onderlinge band. Doordat je samenwerkt, leer je elkaar toch op een andere manier kennen. Goed dat zo'n initiatief burgers bij elkaar brengt', vult Van Kesteren aan. Om meer voor elkaar te krijgen, zijn beide dames in het bestuur gegaan van de belangenvereniging, vertellen zij. De speeltuin kwam natuurlijk niet alleen tot stand door alle vrijwilligers, maar ook door een goede samenwerking met de gemeente, in het bijzonder Albert Noorlander en de buitendienst.