De 'nieuwbouw' in Westbroek krijgt een rioleringssysteem waarbij het regenwater meteen wordt afgevoerd naar de omliggende sloten.
De 'nieuwbouw' in Westbroek krijgt een rioleringssysteem waarbij het regenwater meteen wordt afgevoerd naar de omliggende sloten. Foto: Henk van de Bunt

Samen in de strijd tegen wateroverlast

Algemeen Algemeen

Dit najaar krijgt de Nieuwbouw in Westbroek een rioleringssysteem waarbij het regenwater wordt afgekoppeld van de riolering en meteen wordt afgevoerd naar de omliggende sloten. De inwoners zijn dan van een hoop wateroverlast verlost: langdurig water op de straat en overstromende toiletten bij hevige of langdurige regenval.

De gemeente De Bilt en de Westbroekers werken daarbij samen aan het onderhoud van de watergangen en de duikers. Een werkgroep van inwoners van Westbroek en medewerkers van de gemeente de Bilt hebben samen een oplossing gevonden om de problemen tegen te gaan. En het was niet makkelijk om alle belangen zorgvuldig af te wegen.

Rek in regels
Sleutel tot het succes is een nieuwe, meer directe manier van samenwerken tussen gemeente en haar inwoners: gebiedsgericht werken. Hierbij kijken inwoners en medewerkers van de gemeente integraal naar wat er in een bepaald gebied, nu Westbroek, speelt. Vervolgens pakken zij samen een thema of knelpunt bij de horens. Hierbij bouwt de gemeente meer op de wensen, kennis en daadwerkelijke inzet van haar inwoners en zoekt zij soms de rek in de regels op. Het resultaat: door inwoners gesignaleerde kansen en problemen kunnen sneller en daadkrachtiger worden aangepakt. De aanleg van het gescheiden rioleringssysteem biedt ook kansen om de openbare ruimte opnieuw in te richten. De thema's die inwoners hiervoor aandroegen waren onder andere: groen, verkeersveiligheid en openbare verlichting.