Afbeelding

Historisch kwartet over de zes kernen van De Bilt

Algemeen Algemeen

De twee historische verenigingen in De Bilt, de Historische Vereniging Maartensdijk (HVM) en de Historische Kring D'Oude School (HK), vieren dit jaar beide een jubileum: de HVM bestaat 30 jaar, de HK 25 jaar. Ze vieren die jubilea met een aantal gezamenlijke activiteiten en projecten. Eén van die projecten is het Zeskernenkwartet De Bilt.

Uit de geschiedenis van de zes Biltse kernen (Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek) selecteerden de twee historische verenigingen saillante en/of iconische beelden. Die selectie is nu samengebracht in een kwartetspel. Naast kerken, boerderijen, middenstand, sport en recreatie, landgoederen en cultuur komen ook scholen, molens en het openbaar vervoer in het spel aan de orde. Aan de historische beelden van de diverse facetten van het leven in de zes kernen zijn beknopte beschrijvingen toegevoegd die in kort bestek het historisch perspectief schetsen.

Met dit kwartet brengen de verenigingen de lokale geschiedenis van de zes kernen op een speelse manier onder de aandacht van de bewoners. Ouders, grootouders en (klein)kinderen komen zo spelenderwijs in aanraking met de lokale geschiedenis. Maar ook senioren in verzorgingshuizen en bij de dagbesteding zullen aan dit kwartet plezier beleven. Het zal bij hen ongetwijfeld veel herinneringen losmaken aan het eigen verleden. En een verregende vakantiedag kan dankzij dit spel toch een plezierige en leerzame herinnering worden.

Het kwartet (54 kaarten en een colofonkaart) is vanaf 7 juni voor € 7,50 te koop bij: de Bilthovense Boekhandel aan de Julianalaan in Bilthoven), Bouwman Boeken aan de Hessenweg in De Bilt, de Firma Van der Neut aan de Groenekanseweg in Groenekan, de Primera aan het Maertensplein in Maartensdijk en Cafetaria Coen aan de Kerkdijk in Westbroek.

Mocht u elders wonen of anderszins verhinderd zijn bij de bovengenoemde neringdoenden een spel aan te schaffen dan kunt u het kwartet ook bestellen via e-mail: zeskernenkwartetdebilt@gmail.com. Binnen de gemeentegrenzen is bezorging gratis, daarbuiten worden verzendkosten in rekening gebracht.

Het kwartet is mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van de volgende sponsors: Gemeente De Bilt, St. van Ewijck van Oostbroek en De Bilt fonds, kfHein,fonds, St. Mens en zijn Natuur, Elise Mathilde fonds, St. Carel Nengerman fonds, Pr. Bernhard Cultuurfonds.

Informatie over (de voortgang van) de jubileumactiviteiten van de twee historische verenigingen kunt u vinden op de jubileumwebsite: www.vanzoddetotpleisterplaats.nl.

Lezersactie
Voor lerzers van De Vierklank is een aan gratis kwartetspellen beschikbaar gesteld. Wilt u hiervoor in aanmerking komen, stuur dan een mail naar info@vierklank.nl. De spellen worden op 14 juni verloot onder de inzenders.