Het Bilthovens Kamerkoor.
Het Bilthovens Kamerkoor. Foto: Berry Verlinden

Bilthovens Kamerkoor met Engelse lyriek

Algemeen Muziek

'Het is curieus om door ouderwetse mensen als misdadiger te worden behandeld, alleen maar omdat mijn gedachten en ideeën hun pet te boven gaan.'

Deze uitspraak van de Engelse componist Edward Elgar wekt vandaag de dag lichte verbazing: men kan zich nauwelijks nog voorstellen dat zijn prachtige, welluidende en goed gestructureerde klanken rond 1900 weerstand opriepen. Integendeel: tijdens het goedbezochte concert van het Bilthovens Kamerkoor, jongstleden zondag in de OLV-kerk, werd maar weer eens bewezen dat Elgar achteraf wellicht wel eens de meest onderschatte en onterecht vergeten componist uit de toch al wat armzalige Britse muziekgeschiedenis zou kunnen zijn.

Dirigent Arie Perk, die ook zanger is, liet met zijn vloeiende en uitnodigende slag het koor volop zingen en ademen, hetgeen de klank in de wat grotere werken zeer ten goede kwam. Ook frasering en tekstplaatsing waren goed verzorgd, hoewel aan intonatie en gelijkheid op sommige plaatsen nog gewerkt kan worden.

Mede door uitstekende begeleiding van Wim Brunsveld en Mariëtte Budding werd dit concert een sfeervol muzikaal geheel van Engelse koorwerken dat, op verzoek van de dirigent, nergens door tussentijds applaus werd verstoord.          (Peter Schlamilch)