Leo Terschegget op het terras van het restaurant.
Leo Terschegget op het terras van het restaurant.

Leo Terschegget 50 jaar actief in Lage Vuursche

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Op 1 juni 2017 werkt Leo Terschegget 50 jaar bij Pannenkoekenhuis de Vuursche Boer in Lage Vuursche. Hij heeft nooit ergens anders gewerkt. Alhoewel hij eigenlijk graag autoverkoper had willen worden is dat er nooit van gekomen. Hij werkt daar tot ieders plezier tot op de dag van vandaag nog steeds. Officieel is hij in 2007 als bedrijfsleider met pensioen gegaan, maar op ieders verzoek is hij er nog steeds werkzaam, omdat niemand hem kwijt wil en de klanten 'm ook niet kunnen missen.

Leo: 'Ik kom oorspronkelijk uit Hilversum. In 1954 kon mijn vader bedrijfsleider hier worden. Meneer Giltay Veth had een midgetgolfbaan laten bouwen en die moest worden geëxploiteerd. Er was een dienstwoning aan de Eikenlaan beschikbaar. Zo is ons gezin in Lage Vuursche verzeild geraakt. We zijn er nooit meer weggegaan Toen ik een jaar of dertien was ben ik begonnen om hier wat kleine klusjes te gaan doen'.

Bekendheid
'Na m'n militaire diensttijd dacht ik eigenlijk in de autobranche te gaan, maar dat ging niet door. De Vuursche Boer was inmiddels overgenomen door de familie Scholten. Doordat men mij daar al kende en ik bovendien in militaire dienst kok was geweest, vroeg meneer Scholten mij of ik met hem samen de keuken in het restaurant wilde gaan runnen. Hij bood mij een heel goed weekloon en ik dacht toen 'waarom zou ik dat eigenlijk niet gaan doen'. Samen met meneer Scholten - zo heb ik 'm altijd genoemd - hebben we enorm veel vernieuwingen in de keuken doorgevoerd. Zo zijn we lange tijd bezig geweest de juiste receptuur te vinden om de lekkerste pannenkoek te maken. Samenstelling van het deeg, de temperatuur van de pannen e.d. Zo vonden we dat de koekenpan niet op het vuur, maar in het vuur moet staan, heet, maar ook weer niet al te heet. Na een paar jaar hadden we dit allemaal prima voor elkaar. Het had resultaat: in de AD-pannenkoekentest werden we in 1988 bekroond voor de beste appelpannenkoek van Nederland. In de jaren erna zaten we jaarlijks bij de top 3 van Nederland. Het restaurant is in 1994 overgenomen door de familie Knetemann. Ja, de bekende'.

Loopbaan
'In 1981 werd ik bedrijfsleider bij de Vuursche Boer. Ik ben dat tot 2007 gebleven. Ik werd toen 65 jaar. Omdat niemand mij kwijt wilde, men zei dat ik 'het boegbeeld van het bedrijf' was, ben ik er blijven hangen. Ik help de nieuwe bedrijfsleider en doe daarnaast nog allerhande klussen. Het leuke is ook, dat ik de klanten zo goed ken. Bijvoorbeeld een jongen en een meisje die hier zo'n 50 jaar geleden bij hun eerste voorzichtige kennismaking een pannenkoek kwamen eten, trouwden en kregen kinderen. Ook die kinderen kwamen hier weer pannenkoeken eten. Ook die kinderen kregen weer verkering en kinderen en die komen samen met hun opa en oma weer een pannenkoek bij ons eten. Zo heb ik generatie na generatie zien langskomen. Erg leuk steeds weer die oude bekenden te zien'.

Internationale belangstelling
50 jaar geleden kreeg Lage Vuursche echt internationale bekendheid. De verloving van Beatrix met Claus en de geboorte van Willem Alexander zorgden hiervoor. Cameraploegen vanuit de hele wereld maakten hun opwachting om verslag te doen van deze geboorte. Sedertdien mag Lage Vuursche zich verheugen op grote stromen dagjesmensen, die wandelen, midgetgolfen en wat komen eten. Dat prinses Beatrix er na haar abdicatie weer is teruggekeerd en de tragische dood en begrafenis van prins Friso hebben er toe bijgedragen dat Lage Vuursche voortdurend volop in de belangstelling is blijven staan. Leo: 'Het inwoneraantal van Lage Vuursche is in de loop der jaren niet toegenomen. Toen ik hier als kind kwam woonden er 200 mensen en het zijn er nog steeds 200. Er komen geen nieuwe huizen bij. Op dit moment is er een interessante fototentoonstelling in 'De Stal' bij restaurant de Lage Vuursche, die het nodige laat zien van de enorme mediabelangstelling bij de geboorte van Willem Alexander. Ik beheer een archief over de geschiedenis van Lage Vuursche. Ik heb elke ansichtkaart en elke publicatie, die er de laatste 60 jaar over Lage Vuursche is verschenen in dit archief zitten. Dit is nu ook gedigitaliseerd, zodat heel veel mensen ervan kunnen profiteren'. Leo zit vanaf 1990 in de ondernemingsraad en sinds 2008 in de Dorpsraad van Lage Vuursche.

Een oude ansichtkaart van Lage Vuursche.