Maatje voor mensen met dementie

Algemeen Algemeen

Dementie is hard bezig om volksziekte nummer 1 te worden. Voor mensen met dementie verandert de leefwereld en die van een eventuele partner enorm. Het sociaal isolement, het verlies van sociale contacten en gebrek aan zingeving blijkt voor deze mensen en hun mantelzorgers zeker in de beginfase moeilijk te verwerken.

Met een uurtje in de week kan men een belangrijke bijdrage leveren als maatje voor iemand met dementie. Een praatje, een kopje koffiedrinken, een luisterend oor, een wandelingetje. Contact en gezelschap waar de persoon met dementie juist zo'n behoefte aan heeft. Tegelijkertijd heeft de mantelzorger op deze manier de mogelijkheid om even tijd voor zichzelf te nemen.

Vrijwilligers
Er is momenteel een groep van 10 mensen die dit vrijwilligerswerk met veel plezier en voldoening doet. Het contact met een persoon, die dementie heeft, blijkt een boeiend avontuur te zijn waarin je regelmatig uitgedaagd wordt om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Tijdens de vrijwilligersbijeenkomsten worden in prettige sfeer ervaringen gedeeld en krijgen de vrijwilligers waar nodig ondersteuning. Bij aanvang krijgt men een korte basiscursus aangeboden.
Geïnteresseerden (om maatje te worden) kunnen contact opnemen de coördinatoren van het maatjesproject: tel. 030 7440595 of e-mail: mensmetelkaar@mensdebilt.nl
(Astrid Kloosterziel)