V.l.n.r. de wethouders Ebbe Rost van Tonningen, Hans Mieras en Anne Brommersma, burgemeester Sjoerd Potters, wethouder Madeleine Bakker en locogemeentesecretaris Harald van Leeuwen.
V.l.n.r. de wethouders Ebbe Rost van Tonningen, Hans Mieras en Anne Brommersma, burgemeester Sjoerd Potters, wethouder Madeleine Bakker en locogemeentesecretaris Harald van Leeuwen.

College houdt de vaart erin

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

B en W presenteerden maandag 29 mei de Kadernota 2018-2021 aan de pers. In de nota worden de financiële kaders voor de nieuwe meerjarenbegroting vastgelegd. Wensen voor nieuwe investeringen en exploitatie-uitgaven worden afgezet tegen de beschikbare financiële ruimte. Op 22 juni behandelt de gemeenteraad de Kadernota.

'Het is de laatste kadernota van dit college en we zijn erg tevreden met waar we nu staan', aldus wethouder Hans Mieras van Financiën. 'We houden de vaart erin en als je terugkijkt zie je dat college niet alleen beleidsplannen heeft uitgewerkt, maar aan een aantal dossiers concreet vorm heeft gegeven.' Hij noemt Bilthoven Centrum, De Vierstee, Het Nieuwe Lyceum, het zwembad en duurzaamheid. 'We hebben echt meters gemaakt en tegelijkertijd staan we er financieel beter voor dan drie jaar geleden. We hebben een sluitende begroting en de reservepositie is verbeterd, ondanks de crisis waar we uitkomen. Er is nu ruimte voor 300.000 euro lastenverlichting. De lastenverlichting is een mix van stijging van de OZB en een forse verlaging van de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Als je die bij elkaar optelt is de daling van die heffingen groter dan de stijging van de OZB. De indexering van 1,8 procent wordt wel toegepast. We hebben flink geïnvesteerd. In het najaar wordt begonnen met het opknappen van De Kwinkelier en het Vinkenplein.'

Detailhandelsbeleid
Wethouder Ebbe Rost van Tonningen kan melden dat de tunnel in de Leijenseweg eind augustus geopend gaat wordt. Wat de verkeerseffecten daarvan zijn wordt daarna in kaart gebracht. De nota Detailhandelsbeleid ligt nu ter visie en wordt in september in de gemeenteraad behandeld. Door de economische crisis is winkelleegstand ontstaan die nu structureel is. 'Dat vraagt om een intensieve aanpak om de leegstand zodanig aan te pakken dat de winkelcentra compact worden.' Het verheugt de wethouder dat de satelliet Utrecht Science Park Bilthoven als een belangrijke partner wordt gezien van het Utrecht Science Park. 'Dat komt omdat wij hier voor een belangrijk deel het productiegedeelte doen.'

Vierstee
De Vierstee en Het Nieuwe Lyceum vindt wethouder Madeleine Bakker er op het gebied van samenwerking uitspringen in haar portefeuille. 'Het Nieuwe Lyceum heeft op eigen kracht en onder eigen regie een hele goede aanbesteding kunnen realiseren. Er vindt nu zichtbaar een grondige verbouwing plaats van een van onze belangrijke middelbare scholen.' De wethouder noemt het een schoolvoorbeeld van samenwerking met instellingen, bedrijven en burgers. 'Datzelfde zie je bij De Vierstee. Hoeveel gebruikers hebben daar niet aan meegedaan. Een prachtig voorbeeld hoe het samen met de gemeente tot een nieuw gebouw komt waar hopelijk de komende twintig jaar gebruikers in Maartensdijk plezier aan gaan beleven. Eind augustus is de oplevering.'

Ontwikkelingen
De Duurzaamheidsagenda valt onder de portefeuille van wethouder Anne Brommersma. 'We hebben met bedrijven en grote organisaties het Bilts Energieakkoord getekend en recent heeft de gemeenteraad de Routekaart gemeente De Bilt energieneutraal 2030 vastgesteld.' Het verheugt Anne Brommersma dat in deze kadernota een ton wordt vrijgemaakt voor duurzaamheidsmaatregelen in gebouwen waar de gemeente betrokkenheid bij heeft, zoals onder andere buurthuizen. Ook is zij blij dat er geld is opgenomen om maatregelen te nemen om gebouwen toegankelijk te laten zijn voor iedereen.

Veiligheid
Burgemeester Sjoerd Potters noemt de focus van dit college op de buitenwereld gericht. 'We moeten gewoon dingen veranderen. Door de projecten die de afgelopen jaren in uitvoering zijn genomen kunnen burgers dat waarnemen. De bedrijfsvoering moet ook op orde blijven. We hebben met de Regionale ICT-Dienst Utrecht (RID Utrecht) een inhaalslag gemaakt. De RID is de ICT-dienstverlener voor onder andere de gemeente De Bilt. Op het gebied van veiligheid zie je dat het aantal woninginbraken en diefstallen fors terugloopt. De beleving is wel anders. De Kadernota staat op www.raadsinformatiedebilt.nl onder de agenda van 22 juni.