Een fuut is heerlijk aan het dobberen.
Een fuut is heerlijk aan het dobberen. Foto: Wim Westland

Fotoclub Bilthoven en IVN samen op pad

Algemeen Natuur & Milieu

IVN De Bilt en de werkgroep Natuurfotografie van Fotoclub Bilthoven organiseren op donderdag 8 juni een gezamenlijke wandeltocht in Westbroek. Alle belangstellenden, zowel natuurliefhebbers, als liefhebbers van fotografie zijn van harte uitgenodigd om mee te doen aan deze wandeling van anderhalf à twee uur.

De start van de wandeling is aan de Kerkdijk in Westbroek en zal onder meer gaan over het Bert Bospad. Dit is een natuurpad over gras, te midden van gegraven zogeheten petgaten. Het is volgens het IVN gewoon een veelzijdig en uniek stukje natuur, landschappelijk gezien een lust voor het oog en dat zomaar onder de rook van Utrecht.

Petgaten
Deze petgaten zijn afgegraven stroken veen. Samen met de legakkers waarop het afgestoken veen werd gelegd om tot turf gesneden te worden, zijn ze van onvervangbare waarde voor het landschap en de natuur. Er groeien veel verschillende plantensoorten, die op hun beurt weer van groot belang zijn voor een groot aantal vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren. Er leven in dit gebied, dat behoort tot het Noorderpark, onder andere boomvalken, diverse reptielen en vossen. Er groeien orchideeën en er vliegen allerlei insecten zoals vlinders, zweefvliegen en libellen.

Uitleg
Tijdens de wandeling zal IVN De Bilt uitleg geven over alles wat men onderweg tegenkomt. Ook de leden van Fotoclub Bilthoven hebben zelf het Bert Bospad al diverse malen gelopen en er vaak gefotografeerd. Zij vinden het leuk, om geheel belangeloos, belangstellenden wegwijs te maken in de natuur en de fotografie. Het maakt niet uit wat voor een camera er gebruikt wordt, maar leden van de fotoclub raden wel aan om ook een flitser mee nemen. Een verrekijker meenemen is zeker ook de moeite waard.

Wandeling
De wandeling gaat van de Kerkdijk in Westbroek naar de Kanaaldijk in Hollandsche Rading. Het natuurpad is uitsluitend voor wandelaars; fietsers en honden zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. De deelnemers aan de wandeling doen er verstandig om op de paden te blijven om niet plotseling weg te zakken in een soort moeras.

Er zijn aan deze wandeling geen kosten verbonden. Deelnemers verzamelen op 8 juni om 19.30 uur ter hoogte van huisnummer 80 aan de Kerkdijk in Westbroek. De wandeling duurt zo'n anderhalf à twee uur. Het is verstandig om een paar stevige schoenen of laarzen aan te trekken en te zorgen voor middelen tegen muggen en teken. Voor meer inlichtingen stuurt men een mailtje naar rosalie.kummel@gmail.com             (Jeannette Kok)