De houten eettafel neemt een centrale plaats in bij de voorstelling van Sojater.
De houten eettafel neemt een centrale plaats in bij de voorstelling van Sojater. Foto: Reyn Schuurman

Sojater aan tafel in De Vierstee

Algemeen Kunst & Cultuur

Het inmiddels 35 jaar bestaande Sojater, een begrip in Maartensdijk, heeft met zijn geheel eigen mengvorm van cabaret, toneel, musical en bonte avond een vorm van vermaak gevonden die de grote wereldpodia voorlopig waarschijnlijk niet zal halen, maar die het thuispubliek in De Vierstee zaterdagavond goed wist te onderhouden.

In een afwisseling van korte speelscènes en uitgebreide popnummers speelden zich rond een schitterende houten eettafel verschillende alledaagse conversaties af, van een platvloers gesprek ('Vind je mijn reet te dik?') tot intieme dialogen over afscheid en verlies: kinderen worden geboren, mensen worden 'kwijtgeraakt', de zelfmoord van een tante en herinneringen aan een breekbare, stervende moeder.

De tien acteurs en vijf bandleden schetsten de loop van het dagelijks leven, soms wat al te banaal, maar soms ook ontroerend, zoals de moeder-en-dochterdialogen van Hanneke en Marjan. Het vergde wellicht een echte Maartensdijker om de diepere betekenis van sommige scènes te achterhalen, maar het talrijk opgekomen publiek beloonde uiteindelijk deze bijzondere voorstelling met een daverend applaus.        (Peter Schlamilch)