Kapper Hans Stevens heeft er al 50 jaar met veel plezier op zitten in het kappersvak. Omdat hij graag onder de mensen komt hoopt kapper Hans nog heel lang werkzaam te kunnen zijn in zijn kapsalon aan het Maertensplein in Maartensdijk.
Kapper Hans Stevens heeft er al 50 jaar met veel plezier op zitten in het kappersvak. Omdat hij graag onder de mensen komt hoopt kapper Hans nog heel lang werkzaam te kunnen zijn in zijn kapsalon aan het Maertensplein in Maartensdijk.

Hans Stevens 50 jaar in het kappersvak

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

Het jaar 2017 is voor kapper Hans Stevens uit Maartensdijk niet alleen het jaar waarop hij 50 jaar in het kappersvak zit. Dit jaar is ook het jaar waarop Kapsalon Stevens 45 jaar in Maartensdijk gevestigd is. Het is dus een bijzonder jaar voor een van Maartensdijks bekendste personen, die door iedereen 'kapper Hans' wordt genoemd. Die naam 'kapper Hans' is ontstaan op de Judovereniging, waar Hans vroeger les gaf samen met José Lam. De kinderen in de groep van juf José gingen 'kapper Hans' zeggen; iets wat Hans een eretitel vindt.

Hans Stevens schets hoe zijn 50 kappersjaren en de 45 jaren in Maartensdijk zijn verlopen: 'Op 17 jarige leeftijd ben ik begonnen in de kapperszaak van mijn vader in Soesterberg, nadat ik de MULO en daarna de Kappersvakschool in Utrecht had doorlopen. Al snel kwam ik samen met mijn broer als kapper op de toenmalige vliegbasis Soesterberg te werken voor de Amerikaanse luchtmacht. Dat waren mooie jaren, maar ook beklemmend wegens de oorlog in Vietnam en de verhalen die de militairen daarover vertelden. Deze periode duurde van 1968 tot 1975. Inmiddels had mijn vader de kapsalon in Soesterberg in de ochtend gesloten en was in 1972 in Maartensdijk in de ochtenduren een heren- en dameskapsalon gestart in een houten directiekeet aan de Sperwerlaan. In de middaguren ging ik mijn vader helpen. In de ochtend knipte ik nog op de vliegbasis. De koers van de dollar was toen rond de fl. 3,70. Ik verdiende aan een Amerikaan bijna drie maal zoveel als aan een landgenoot. Dat liet ik niet zomaar schieten'.   

Winkelcentrum Marijkehof
Hans vervolgt: 'Uiteindelijk heb ik in 1975 de kapsalon in Maartensdijk overgenomen van mijn vader, die zijn salon in Soesterberg weer geheel opende. Inmiddels was ook Els Slembroek in de zaak gekomen. Toen winkelcentrum Marijkehof tot stand kwam en ook ik daar mijn stek gevonden had gaf Els te kennen voor zichzelf te willen beginnen. Zij heeft toen de dameskapsalon overgenomen en daarvoor ruimte van mij gehuurd en ruimte van fotohandel Schaafsma overgenomen. Inmiddels zit ik al jaren tot volle tevredenheid in mijn "paleisje" aan het Maertensplein. Uiteindelijk is dit mijn vijfde locatie in Maartensdijk. En dat zal het ook wel blijven'.

Bier en bitterballen
Hans Stevens is verknocht aan zijn vak. Dat komt niet alleen omdat hij het kappersvak zo prettig vindt. 'Ik ga graag met mensen om en wil altijd graag mensen om me heen hebben. Dat creëert gezelligheid en daar floreer ik bij' geeft Hans aan en hij vervolgt: 'Dat ging ook wel eens een beetje ver. In de periode Marijkehof was het op vrijdagavond net de zoete inval. Ik knipte tot 21.00 uur en daarna was het tijd 'voor een goed gesprek' ondersteund door bier en bitterballen. Dat duurde soms wel tot 2.30 uur. Dat was een geweldige tijd. Toen het Maertensplein werd opgeleverd was ik daar wel klaar mee'.

Vertrouwelijkheid
De maatschappelijke betrokkenheid van Hans Stevens is opvallend. Hij zit stevig geworteld in de Maartensdijkse samenleving. Hans heeft daar een duidelijke verklaring voor: 'Er wordt veel gepraat in de zaak. Dan hoor je van alles. Omdat je als kapper de mensen letterlijk kort op de huid zit vertellen ze je soms heel persoonlijke dingen, die ze even kwijt moeten. Niet alleen vrolijke en leuke dingen maar ook verdriet en ellende. Men weet dat dat bij mij vertrouwd is en dat daarvan niets buiten deze muren komt'.

Gesprekken gingen ook over de situatie in het dorp en dingen die gebeuren of gemist worden. Hans geeft aan: 'In een aantal van die zaken kon ik mij vinden en ben daarmee aan de slag gegaan'. Als voorbeelden noemt hij: 'Vroeger was er niets te doen voor de jeugd met oud en nieuw. Daardoor ontstonden rellen. Via de gemeente heb ik ruimte in het Sojos kunnen regelen om de jeugd een leuke avond te bezorgen. Heb ik met veel plezier gedaan samen met Martijn Roose en zijn vriendin Sien, die de organisatie en de muziek verzorgden. Zo heb ik ook de judoclub opgestart samen met dr. Martin Smit uit Westbroek. Ben nog steeds aan Judokan verbonden. Ook heb ik 15 jaar de Sinterklaasintocht georganiseerd en een Koninginnedagcomité opgezet, omdat de Oranjevereniging dreigde op te drogen. Ik ben lekker bezig geweest in Maartensdijk'.

Lol
Het is duidelijk dat kapper Hans Stevens nog steeds heel veel lol heeft in zijn werk. 'Zolang ik gezond ben en in staat om dit te doen ga ik door. Wat ik ook bijzonder leuk vind is dat soms drie generaties, uit dezelfde familie tot mijn klantenkring behoort. Omdat je de mensen al heel lang kent ontstaan er vaak leuke gesprekken. Een horizon heb ik niet. Mijn vader heeft tot zijn 80ste geknipt. Ik vind Maartensdijk een fijn dorp om te werken. We zullen wel zien hoe ver ik kom'.