De Hessenweg in De Bilt op zondagmorgen.
De Hessenweg in De Bilt op zondagmorgen.

Zondagopenstelling winkels gaat door

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De gemeenteraad nam op 18 mei na hoofdelijke stemming met 14 stemmen voor en 11 tegen een motie aan waarmee het college aan de slag kan om de nieuwe regelgeving voor zondagopenstelling in de winkeltijdenverordening te verwerken  en in juni in de raad te behandelen. Daarmee wordt de proefperiode die tot 1 juli 2017 loopt gecontinueerd.

Een initiatiefvoorstel van D66 en VVD dat in april vorig jaar werd aangenomen om zondagopenstelling mogelijk te maken wordt hierdoor geëffectueerd.  Onlangs verscheen het evaluatierapport 'Monitoring pilot zondagsopenstelling Gemeente De Bilt', waarin de behoefte en het gebruikmaken van de openstelling op zondag is onderzocht. Het werd weer een stevig debat waarin voor- en tegenstanders hun argumenten uitvoerig toelichtten.

Keuzevrijheid
Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) noemt zondagopenstelling een keuzevrijheid die ondernemers hebben. Vanetta Smit (D66) zegt dat haar partij een draagvlakonderzoek niet nodig vond. 'Het is aan de ondernemer om te bepalen wanneer hij wil ondernemen. Het draagvlakonderzoek ondersteunt de behoefte, want het aantal voorstanders is toegenomen.' Zij vindt het creëren van een gelijk speelveld ten opzichte van de regio een groot belang.

Feestdagen
Martijn Koren (CDA) steunt de motie niet maar vraagt wel aan ondernemers om met omwonenden in gesprek te blijven over overlast. In een aangenomen motie vraagt hij om in de verordening op te nemen dat winkels op Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag niet open mogen zijn en op 4 mei, Goede Vrijdag, 24 en 31 december om 19.00 uur dicht moeten zijn. Erik van Esterik (PvdA) vindt dat de koopzondag in een breder perspectief gezien moet worden en stelt dat winkeliers het moeilijk hebben. Fractie Schlamilch (Forza) vraagt in een motie om het aantal koopzondagen tot maximaal 13 per jaar te beperken. De motie wordt verworpen.

Principes
Johan Slootweg (SGP) en Nico Jansen (CU) benadrukken hun principiële bezwaren tegen zondagopenstelling. 'Voor de motie stemmen betekent de kleine winkeliers op achterstand zetten.' Johan Stekelenburg (SP) denkt ook aan de gevolgen voor het personeel. Anne de Boer (GroenLinks) weegt de zaak lokaal af. Connie Brouwer (Beter De Bilt) laat de uitkomst van het onderzoek onder bewoners zwaar meewegen bij haar stemgedrag. Zij vindt dat ondernemers hun eigen keuze moeten kunnen maken. Tijdens een thema-avond werd haar duidelijk dat er meerdere instrumenten nodig zijn om het centrum van Bilthoven aantrekkelijk te maken. Vanetta Smit betreurt dat de onderzoeksresultaten niet hebben geleid tot een verandering van het stemgedrag.