V.l.n.r. Ingrid Friesema, molenaar, Saskia van Dockum, Utrechts Landschap, Sjoerd Potters, burgemeester en Frits Jansen, Stichting molen Geesina, geven gezamenlijk de start aan voor de restauratie door het slaan van een gat in de molenwand.
V.l.n.r. Ingrid Friesema, molenaar, Saskia van Dockum, Utrechts Landschap, Sjoerd Potters, burgemeester en Frits Jansen, Stichting molen Geesina, geven gezamenlijk de start aan voor de restauratie door het slaan van een gat in de molenwand.

Restauratie Molen Geesina officieel van start

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Met het hakken van een gat in de romp van de molen Geesina hebben burgemeester Sjoerd Potters, Saskia van Dockum, directeur-rentmeester van het Utrechts landschap, Frits Jansen, voorzitter van de stichting molen Geesina en molenaar Ingrid Friesema, zaterdag 20 mei het officiële startsein gegeven voor het laatste deel van de restauratie van de molen Geesina.

Ook is tegelijkertijd een crowdfundingsactie van start gegaan, waarbij vrijwilligers het laatste deel van het geld proberen bijeen te brengen voor deze restauratie. Burgemeester Potters overhandigde, tijdens een gezellig samenzijn in de tuin van 'buurtjes' Klaas en Heini Verhoef, als eerste namens de gemeente De Bilt, aan deze actie een cheque van 3000 euro.

Metselwerk
De molen Geesina was in de provincie Utrecht de molen die het langst commercieel is geëxploiteerd. Tot in de jaren '70 van de vorige eeuw werd hier nog gemalen. Daarna raakte de molen sterk in verval. Toen het Utrechts Landschap eigenaar werd van de molen is er onmiddellijk begonnen met plannen om de molen te restaureren. In 2011 kon de restauratie van start gaan. De molen kreeg een kap, wiekenkruis en een binnenwerk. Ook het metselwerk werd toen lokaal hersteld. De molen kon weer draaien en malen. Echter na enige jaren bleek dat het metselwerk er veel slechter aan toe was dan aanvankelijk was gedacht. Er is scheurvorming in de romp. Hierdoor is het onverantwoord de molen nog te laten malen. Paul Vesters, projectleider van de restauratie: 'Dit komt, omdat bij een eerdere restauratie er verkeerd is gewerkt. Er zijn toen verkeerde materialen gebruikt in de romp van de molen. Verkeerde specie en verkeerde stenen. Nu laten we 42.000 speciale stenen bakken door een ambachtelijke steenbakkerij. Het is destijds gewoon niet vakkundig genoeg gebeurd. Dit is geen verwijt. Het is toen zo gebeurd, omdat het bezit van een molen nu eenmaal duur is. Een molenaar verdiende in het algemeen niet veel. Daarom moest vaak alles zo goedkoop mogelijk worden uitgevoerd. Het restaureren van een molen is zeer specialistisch werk. Zo is bijvoorbeeld de vorm van een molen conisch en dus niet rond. Er komt heel veel bij kijken. Wij zijn blij een goed en vakkundig bedrijf hiervoor te hebben gevonden. We hopen dat eind van het jaar de molen weer volledig kan draaien en malen'.

Financiën
De totale restauratie van het metselwerk gaat 300.000 euro kosten. Het Utrechts landschap neemt hiervan 150.000 euro voor haar rekening. Provincie, gemeente en diverse fondsen brengen 125.000 euro bijeen. Negen fondsen hebben aan de restauratie bijgedragen. Dit zijn: Elise Mathildefonds, Stichting Gansoord, Hendrik Mullerfonds, K.F. Heinfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Brigida, Stichting Dioraphte, TBI-fundatiefonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt. Voorzitter Frits Jansen maakte bekend dat de actie onder de Groenekanse bevolking tot nu toe ruim 8 duizend euro heeft opgeleverd. Om de restauratie financieel volledig rond te krijgen zou nog een bedrag van 17.000 euro bijeen moeten worden gebracht. Door de extra gift van de gemeente De Bilt van 3000 euro en het ter beschikking stellen van 5000 euro uit de reserves van de stichting molen Geesina bedraagt dit nu nog maar 9000 euro. Vrijwilligers van de molen Geesina zullen proberen dit bedrag door middel van 'crowdfunding' in de ruime omgeving van de molen de komende maanden bijeen te brengen.