Logo vierklank.nl
 Door de onthulling van het kombord 'Bilthoven' door burgemeester Sjoerd Potters met Rob Herber van de Historische Kring wordt de tentoonstelling 100 jaar Bilthoven officieel geopend.
Door de onthulling van het kombord 'Bilthoven' door burgemeester Sjoerd Potters met Rob Herber van de Historische Kring wordt de tentoonstelling 100 jaar Bilthoven officieel geopend.
Algemeen

Opening expositie 100 jaar Bilthoven

door Kees Diepeveen

Burgemeester Sjoerd Potters verrichtte de openingshandeling bij de foto- en filmexpositie 100 jaar Bilthoven bij Veldhoven Interieurs in Bilthoven. De expositie is samengesteld door de Historische Kring D'Oude School en zal gedurende dit jaar nog op diverse plekken in de gemeente De Bilt te bezichtigen zijn.

Al voor de officiële opening door burgemeester Potters waren al vele belangstellenden aanwezig bij Veldhoven Interieurs op de Vinkenlaan om alvast een kijkje te nemen. De opening werd feestelijk ondersteund door de Brandweer Harmonie, die enkele vrolijke nummers ten gehore bracht. Na de muzikale reprise verlegde zich de aandacht naar de officiële handelingen, die in de meubeltoonzaal plaatsvonden, waar zich inmiddels rond de 70 belangstellenden hadden verzameld. Janine Veldhoven heette alle aanwezigen hartelijk welkom in haar meubeltoonzaal en vertelde zich vereerd te voelen deze mooie expositie tot 9 juni onderdak te mogen verlenen. Janine: 'Ik vind dit heel passend omdat Veldhoven over twee jaar ook 100 jaar bestaat'. Op de expositie is ook mooi fotomateriaal te zien van de historie van het bedrijf.

Middenstand
Voorzitter Paul Meuwese van de Historische Kring gaf aan zeer trots te zijn op deze mooie foto- en filmexpositie. 'Er is enorm hard aan gewerkt door vele mensen. De voorbereidingen zijn al gestart in 2015'. Bovendien memoreerde Meuwese, dat dit jaar de Historische Kring 25 jaar bestaat. Ook bedankte hij Janine Velthoven voor het tijdelijke onderdak van de expositie. Vervolgens nam de voorzitter van de evenementencommissie Rob Herber het woord. Ook hij schetste de enorme hoeveelheid werk, die is verzet door de commissieleden om deze prachtige expositie samen te stellen en onder te brengen. Vervolgens schetste Herber in vogelvlucht de geschiedenis van Bilthoven en ging zelfs terug tot 1817 toen er vanuit een luchtballon een beschrijving gemaakt werd van het gebied dat nu De Bilt en Bilthoven is. 'Als we nu opnamen willen maken sturen we een drone de lucht' aldus Herber. Hij bedankte uitgebreid de middenstand van Bilthoven, die middels donatie van sponsorgelden deze expositie mogelijk heeft gemaakt. Bovendien stelde hij nog in het vooruitzicht dat in oktober 2017 nog een boek uitkomt over de geschiedenis van Bilthoven. Leo van Vlodorp en Wim Krommenhoek zijn de redacteuren.

Benieuwd
Burgemeester Sjoerd Potters had zich ook in de ontstaansgeschiedenis van Bilthoven verdiept en was naar hij zei: 'Benieuwd hoeveel keer ik onderbroken wordt om de werkelijk juiste feiten weer te geven'. Dat bleek niet het geval. De burgemeester gaf een mooie bloemlezing over de ontstaansgeschiedenis van Bilthoven. Omdat er in 1917 al een station was De Bildt-Station genaamd trok de burgemeester de parallel met verleden en huidige tijd. 'In 1917 stopte er vier maal per dag een trein, in 2017 stappen er 5000 reizigers per dag in en uit in Bilthoven'. Nadat ook de burgemeester zijn waardering had uitgesproken voor het vele werk dat is verricht om deze expositie op te zetten werd de openingshandeling verricht. Door de onthulling van het kom-bord 'Bilthoven' door de burgemeester met Rob Herber werd de tentoonstelling officieel geopend.

Thema's
De expositie is opgebouwd uit 25 thema's, die heel kenmerkend en bepalend zijn voor de ontwikkeling van Bilthoven. De panelen staan mooi verspreid en in een logische looproute opgesteld door meubeltoonzaal van Velthoven Interieur. De ondergrond van de panelen waarop de thema's zijn weergegeven bestaat uit de gemeentekleuren van groene en geelachtige tinten. De informatie over de thema's is zeer nauwkeurig weergegeven in een expositieboekje, waarin in het kort de geschiedenis van het gebied staat met bijbehorende onderschriften. Op diverse plekken in de toonzaal staan tv-schermen opgesteld waar filmopnames worden vertoond van verschillende grote bouwprojecten uit het verleden in Bilthoven. De gemeente De Bilt heeft zijn medewerking verleend door een thema over toekomstplannen van de gemeente in de expositie te laten opnemen.

Rondreis
Op zaterdag 10 juni (van 11.00 tot 17.00 uur) en op zondag 11 juni (van 10.00 tot 17.00 uur) verhuist de expositie naar gebouw WVT, Talinglaan 10 in Bilthoven. Vanaf maandag 12 juni t/m zaterdag 8 juli staat de tentoonstelling gepland in de bibliotheek van het Lichtruim, Planetenbaan 2 in Bilthoven. Vanaf 11 juli t/m 10 juli is deze te zien in de Mathildezaal van het gemeentehuis. Na de zomer is de tentoonstelling te zien van dinsdag 29 augustus t/m zaterdag 2 september bij Schutsmantel Warande Wooncentrum, Gregoriuslaan 35 in Bilthoven Daarna nog van zondag 17 september t/m zondag 15 oktober in de Centrumkerk (voormalige Julianakerk aan de Julianalaan) in Bilthoven.

Alle datums staan ook op www.vanzoddetotpleisterplaats.nl onder de knop 'jubileumagenda'. Voor meer algemene informatie over de Historische Kring D'Oude School De Bilt/Bilthoven zie website: historischekringdebilt.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>